Ne kupujte otrov za puževe u trgovini, ovako ćete se riješiti puževa u vrtu i gredicama: Imam čisto cijelo dvorište, nema kemikalija!

Slučajno smo naišli na odličan vodič na YouTubeu koji podučava učinkovite metode rješavanja puževa bez pribjegavanja kemijskim otopinama.

Kako biste uspješno eliminirali ove nametnike, preporuča se slijediti sljedeće upute: pogledajte informativni YouTube video koji prikazuje vještog vrtlara iz Češke. Ovi štetnici imaju sposobnost uništiti cijele usjeve u kratkom vremenskom razdoblju. Mnogi vrtlari suočili su se s izazovnim susretima s ovom specifičnom neugodnošću. Budite oprezni tijekom večernjih sati jer nedavno posađene sadnice u vašem vrtu mogu biti osjetljive na oštećenja puževa.

Nepopravljivu štetu vašem napornom radu mogu nanijeti ovi uporni štetnici, koji preferiraju osjetljive i prilagodljive sadnice. Njihova meta obično uključuje mlado povrće poput kupusa, rabarbare, kelja, graha i krastavaca. U ovom ćemo vam članku pružiti vrijedne savjete o zaštiti vaših usjeva od opasnosti koje predstavljaju ti štetnici. Naučite kako učinkovito zaštititi svoje usjeve od napada puževa primjenom ovih praktičnih strategija prevencije.

Budite oprezni kada radite s kutovima u kojima nedostaje svjetla i koji su vlažni. Puževi preferiraju visoku travu i pokrivač koji pružaju grmlje i biljke u posudama. Korov je posebno privlačan puževima jer nudi i vlagu i sjenu. U dnevnim satima puževi aktivno traže skrovita mjesta za skrivanje. Jutarnjim zalijevanjem biljaka tlo će se isušiti tijekom dana, stvarajući nepovoljno okruženje za puževe i otežavajući im pristup usjevima.

Ako želite uzgajati rabarbaru, važno je uzeti u obzir njezinu osjetljivost na puževe puževe. Ova ljigava stvorenja pronalaze utjehu u izdašnom lišću rabarbare, često tražeći utočište i nanoseći štetu biljci. Kako biste zaštitili svoj dragocjeni urod rabarbare, preporuča se da ga postavite na rubove vrtne gredice, a ne u sredinu među ostalim povrćem.

Nasuprot tome, postoje specifične biljne vrste koje puževi nisu privlačne i stoga ih oni ne diraju. Ove biljke posjeduju kvalitete kao što su trajnost, gorčina i šiljasta tekstura, osim što emitiraju snažnu i oštru aromu. Majčina dušica, kadulja, ružmarin, lavanda i neven primjeri su biljaka koje puževi aktivno izbjegavaju, pružajući učinkovitu zaštitu od njihove prisutnosti.

Skrivanjem najosjetljivijih i najranjivijih sadnica ovih biljaka dobiva se dodatna prednost. Sadnice koje su veće visine imaju veću vjerojatnost da će uspjeti, osobito one koje krasi više od 4-5 listova. Za postavljanje barikade, jedna od mogućnosti je korištenje šiljastih grana poput sikavice, čička, ruže ili iglica. Alternativno, zdrobljene ljuske jaja mogu poslužiti za ovu funkciju ako su raspoređene u zaštitnu traku širinu veću od 10 cm.

Proliveni ostaci kave mogu poslužiti kao učinkovito sredstvo za odvraćanje puževa zbog toksičnosti kofeina koji negativno utječe na ova stvorenja. Još jedna održiva opcija je korištenje piljevine namočene u kavu, što se pokazalo učinkovitim rješenjem za prekrivanje trake. Puževi se učinkovito odvraćaju od prelaska bilo koje barijere koju čini bakar zbog neugodnog električnog udara koji dožive pri kontaktu. Kako bi se postigao najbolji rezultat, preporučljivo je osigurati da visina barijere bude najmanje 3 do 4 centimetra.

Ako želite eliminirati puževe koji su već ušli u vaš vrt, postoji nekoliko isprobanih i istinitih tehnika. Jedna učinkovita metoda uključuje vlaženje zahvaćenog područja i prekrivanje listom kartona. Do sljedećeg jutra otkrit ćete puževe razbacane po cijelom prostoru, što olakšava njihovo skupljanje.

Puževe možete namamiti korom naranče ili grejpa, što ih čini izvrsnim mamcem za smještaj u skloništa. Stvaranje zamke za pivo jednostavan je zadatak – samo ulijte pivo u posudu, uronite je u krevet i ravnomjerno rasporedite po površini. Isti postupak može se napraviti i s kvascem. Indijska patka jako privlači puževe i rado ih skuplja za vas.