Nevjerovatni med od čuvarkuće – Evo kako da ga napravite: Brzo zapišite recept!

Biljka koju mnogi pamte iz djetinjstva kao lijek za bolove u uhu je čuvarkuća. Ova biljka sadrži razne korisne sastojke poput tanina, biljne sluzi, masnog ulja, smole, kalcijevog malata, mravlje i jabučne kiseline.

Nedavna istraživanja su potvrdila prisustvo vrijednih kiselina, flavonoida i ugljikohidrata u čuvarkući. U narodnoj medicini se koristi zbog svojih protuupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Čuvarkuća se koristi u obliku soka, obloga, masti, tinktura ili čaja.

Efikasan prirodni lijek za bolove u uhu: Mnogi su iskusili da čuvarkuća djeluje bolje od komercijalnih kapi za uši. Čuvarkućin sok rastvara smolu u uhu i ublažava bol. Preporučuje se i od strane pedijatara za liječenje djece. Dovoljno je istisnuti 2 do 3 ml soka iz lista, kapnuti u uho, pričekati nekoliko minuta i pustiti da sok iscuri.

Lijek za kožne bolesti i rane: Čuvarkuća ima slična svojstva kao aloe vera u tretiranju kožnih problema. Smatra se jednim od najsigurnijih lijekova za različite kožne bolesti. Također je korisna kod opekotina, uboda i ugriza zbog svojih protuupalnih i antiseptičkih svojstava.

Sok od čuvarkuće:

Sok od čuvarkuće sadrži spojeve koji se bore protiv bakterija i koristan je kod raznih stanja poput nervnih smetnji, bronhitisa, upale zuba, uha i grla. Može se piti ili grgljati. Preporučuje se i kod problema sa štitnom žlijezdom i miomima.

Med od čuvarkuće: Ova smjesa se koristi za liječenje mioma, cista na maternici i problema sa štitnom žlijezdom. Djeluje detoksikacijski i može sniziti temperaturu. Preporučuje se uzimanje jedne kašike na prazan želudac ujutro i jedne do dvije kašičice tokom dana.