NIKAD VEĆI UROD PAPRIKE – SAMO PORED NJE POSADITE OVU BILJKU

U proteklim danima istraživali smo koje biljke su najbolje susjede za krastavce i paradajz, a sada je došlo vrijeme da se osvrnemo na papriku. Ako želite da vaša paprika bude obilno rodila, s mesnatim i zdravim plodovima, uz nju svakako posadite neku od ovih biljaka:

– Paradajz
– Patlidžan
– Bamija
– Kukuruz
– Pasulj
– Tikvice
– Krastavac
– Grašak
– Zelena salata
– Blitva i spanać
– Crni luk i bijeli luk
– Rotkvice
– Mrkva
– Cvekla
– Šparoge
– Začinsko bilje (bosiljak, mirođija, origano, majčina dušica, ruzmarin, nana, peršun itd.)
– Kadife
– Dragoljub
– Neven

Kao što možete primijetiti, paprika je dobar susjed većini biljaka. Njeno prisustvo je povoljno za održavanje vrta, jer se dobro prilagođava i izvlači korist iz interakcije s ostalim biljkama.

Međutim, postoji četiri biljke koje nisu pogodne za sadnju u blizini paprike:

1. Krompir – Štetočine koje napadaju krompir također vole i paradajz i paprike, pa se stoga ne preporučuje saditi krompir u blizini paprika radi izbjegavanja štetočina i mogućih bolesti.

2. Kupus (kafriol, brokoli) – Paprika preferira blago kiselo tlo, dok kupus bolje uspijeva u alkalnom tlu. Ove dvije vrste negativno utiču jedna na drugu.

3. Komorač – Ova biljka jednostavno ne voli druge biljke u blizini. Preporučuje se saditi je u zasebnim saksijama, jer njen korijen ispušta specifičnu hemikaliju koja može štetiti biljkama u okolini.

4. Stablo kajsije – Bolesti koje pogađaju papriku mogu se prenijeti na stablo kajsije, pa se stoga ne preporučuje sadnja ovih biljaka jedna pored druge.