Svi rođeni u Jugoslaviji imaju ovaj ožiljak na ruci: Znate li kako je nastao i zbog čega? Svi su iznenađeni

Da li ste ikada razmišljali o podrijetlu ožiljka na vašem ramenu, koji dijele mnogi pojedinci rođeni u bivšoj SFRJ? Prema medijskim izvještajima, BCG vakcina se obično daje novorođenčadi jer efikasno smanjuje rizik od teških oblika tuberkuloze, što je čini izuzetno sigurnom vakcinom.

Ožiljak koji se formira kao rezultat vakcinacije obično se pojavi između jednog i dva mjeseca nakon primanja vakcine. Često se ljudi s Balkana šale identificirajući se po ovom karakterističnom ožiljku, koji postaje bezbrižan način za međusobno prepoznavanje.

Novorođenčadi se daje BCG vakcina u prvih 24-48 sati života kako bi se zaštitila od tuberkuloze. Ova vakcina se daje intrakutano na gornju trećinu lijeve nadlaktice.

Nakon oko 2-3 sedmice od vakcinacije, na mjestu primjene vakcine se obično razvija bezbolna crvenkasta papula. Kod oko 10 posto djece, ova papula može proći kroz fazu supuracije, što na kraju dovodi do formiranja ožiljka u naredna 1-2 mjeseca.

Većina djece ne obraća mnogo pažnje na nastanak malog ožiljka na mjestu vakcinacije. Kontrola prisutnosti ožiljka obično se vrši otprilike 4-6 mjeseci nakon primanja vakcine. Kod manje od 10 posto djece formiranje ožiljaka izostaje.

Bonus:
U ovom periodu godine, krpelji postaju aktivni. Ovdje je jednostavan recept za mješavinu koja će ih odbiti i štiti vas od njihovog ugriza.

Da biste napravili ovaj prirodni repelent, trebat će vam 50 ml ulja (poput kokosovog, susamovog ili lanenog) i 30 kapi eteričnog ulja geranijuma. Jednostavno dodajte ove sastojke u bočicu sa raspršivačem, dobro zatvorite i protresite. Nanesite na kožu prije svake šetnje kako biste se zaštitili od krpelja.

Krpelji su opasni zbog bolesti koje prenose, stoga je važno poduzeti mjere opreza kako biste ih izbjegli. Koristite repelente, redovno provjeravajte kožu i odjeću nakon boravka u prirodi te uklonite krpelje što je prije moguće kako biste smanjili rizik od zaraze bolestima koje prenose. Sretno!