Nikada ne ostavljajte vrata svoje spavaće sobe otvorena noću: razlog nije nimalo nevin, spasite svoj život

Uvijek zatvorite vrata spavaće sobe prije spavanja.

Postoji više razloga zašto pojedinci odlučuju držati vrata svoje spavaće sobe otvorena dok spavaju. To omogućuje bolju cirkulaciju zraka, povećava ukupnu udobnost tijekom spavanja i omogućuje roditeljima da bolje čuju svoju djecu.

Značajna većina, blizu 60% pojedinaca, drži ovo uvjerenje, iako mu možda ne pridaju previše pažnje.

Stanje vrata spavaće sobe, jesu li otvorena ili zatvorena, potencijalno može odrediti razliku između života i smrti.

Sveobuhvatna studija koju je proveo FSRI (Institut za sigurnosna istraživanja) u Sjedinjenim Državama otkrila je fascinantan uvid. Suprotno uvriježenom mišljenju, većina pojedinaca vjeruje da je sigurnije spavati s otvorenim vratima. Međutim, istina je sasvim suprotna. Utvrđeno je da zatvaranje vrata tijekom sna zapravo usporava širenje plamena u slučaju požara, smanjuje prisutnost otrovnog dima, povećava razinu kisika u prostoriji i snižava temperaturu.

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, trajanje potrebno za evakuaciju goruće zgrade značajno je palo sa 17 minuta na 3 minute ili čak manje. Taj se pad može pripisati rastućoj prevalenciji sintetičkih materijala u konstrukciji, namještaju i dekoraciji zgrada. Ne samo da su ovi materijali vrlo zapaljivi, nego su čak i strukture otvorenog plana sada osjetljivije na brzo širenje požara u usporedbi s prethodnim vremenima.

Tijekom značajne operacije u Sjedinjenim Državama, sigurnosne organizacije koje surađuju s vatrogascima naglašavaju kritičnost zatvaranja vrata kako bi se osiguralo očuvanje života. Dodatno, savjetuju roditeljima da posebno zatvore vrata dječjih soba. FSRI naglašava važnost postupaka koje roditelji obično zanemaruju, ističući njihovu najveću važnost.