NIKO GA NA SAMRTI NIJE OBIŠAO, A OD MNOGIH JE NAPRAVIO ZVEZDE: Minimaks prvo doživeo NAJVEĆU BOL, pa umro na JEZIV NAČIN

Legendarni Minimax bio je akutno svjestan delikatne granice između velike popularnosti i slave s jedne strane i ogromne boli i usamljenosti s druge strane.

Milovan Ilić Minimaks, renomirani voditelj i strastveni pisac, može se smatrati idejnim tvorcem jedinstvenog televizijskog koncepta. Razvio je emisiju u kojoj se uronio u živote pojedinaca, pretvarajući talentovane pjevače i glumce u sjajne zvijezde. Njegova izuzetna duhovitost ne samo da mu je donela početnu platu, već je i utrla put ka trijumfu.

Uz svoju ogromnu slavu i uticaj, uložio je namjeran napor da prihvati potpuno uobičajeno i nekomplicirano postojanje. Posjedovao je sposobnost da sažeti narativ svog života u dugačak sedmosatni izvještaj ili u sažeti sedmominutni sažetak, jer je bio prepun bezbrojnih zadivljujućih anegdota, iako ne monumentalnog značaja.

Uobičajena je zabluda da poznate ličnosti vode znatno drugačiji način života od običnih pojedinaca. Nikada ne prestaje da zadivi ljude kada me nedjeljom sretnu na lokalnoj pijaci, kao i sve druge, kako vučem vreću krompira. Međutim, smatram da je to sasvim normalno, i zapravo, vjerujem da je korisno što nikada nisam gajio uvjerenje da sam nekako izvanredan. Jasno se sjećam da sam u srednjoškolskim godinama izrazio želju da jednostavno budem obična, iskrena osoba, jer su oni rijetka vrsta.

Rođen u Lipnici, kod Kragujevca, 1938. godine, osnovno i srednje obrazovanje završio je u Kragujevcu.

Minimax je u intervjuu otkrio da je rođen 5. novembra, što ga čini ponosnom Škorpijom. Zanimljivo, izrazio je da bi, ako bi imao izbor, ipak izabrao da bude Škorpija, uprkos neobičnosti ove preferencije.

Uprkos tome što je iskusio iskrenu ljubav prave porodice, njegovi roditelji su prošli kroz razvod, a majka je ubrzo ušla u novi brak.

Ponosno je izjavio da je jedini potomak svog oca Dragoljuba, dok se njegova majka preudala i u kasnijem braku dobila ćerku, kao i usvojila drugu devojčicu. Zbog toga s ponosom tvrdi da ima dvije starije sestre, jer je svoje formativne godine proveo odrastajući uz njih.

Put ka postizanju „Minimaksovizije

Nakon što je počeo da radi u listu Jež, on, budući student Pravnog fakulteta u Beogradu, doživeo je prelomni trenutak u svojoj karijeri. U to vreme se obratio „Politici” i poklonio im zbirku duhovitih aforizama, uveren u svoju sposobnost da piše sa većim smislom za humor od onoga što se trenutno objavljuje u uglednom dnevniku.

Objavljujući svoj komični rad i zarađujući za njega honorar, od roditelja je mogao da pokrije polovinu svoje mjesečne naknade, koja je bila namijenjena za obroke u studentskoj menzi i kupanje u javnom objektu. Pre svog rada na Radio Beogradu 1960-ih, pisao je aforizme za brojne lokalne novine i mesečna izdanja. Međutim, vrhunac svoje slave postigao je upravo preko televizije.

Tokom 1970-ih, stekao je priznanje kao radio ličnost iza “Minimaxa”, popularnog programa koji se emitovao na Radio Beogradu. Svake subote ujutro, od 8 do 12 sati, Minimax je oduševljavao slušaoce svojom bogatom kolekcijom ugodne muzike. Slogan emisije, “minimum govora, maksimum muzike,” oličava njen jedinstveni pristup. Odvajajući se od tradicionalnih domaćina, on je u svoje najave ubacio humor, šale i džinglove, pionirskim u novom stilu prezentacije.

Vodeći izuzetno popularne emisije “Sutra je petak” i “Tačno u podne”, koje se obično nazivaju “Tup-tup”, doživeo je ogroman trijumf. Nakon ukidanja nekoliko njegovih radijskih programa, neometano je prešao u svoju ulogu na Radio-televiziji Srbije, gde je preuzeo kormilo hvaljene emisije “Od glave do pete”.

Nekoliko televizijskih programa koji su stekli značajnu popularnost bili su “Minimaksovizija”, “Maksovizija”, “Nedelja kod Minimaxa” i “Fonto”, a svi su emitovani na više televizijskih mreža.

Od samog početka, njegov uobičajeni pozdrav sastojao se od simpatične fraze: “Dragi moji i dragi moji”, dok se opraštao odlučnim “Zbogom, ne više”. Upuštajući se u razgovor, drsko je koristio neformalnu zamjenicu “ti”, koja se u to doba smatrala prilično hrabrom.

Preuzimanje uloge voditelja programa “Grand šou” uz Tamaru Raonić Popović označilo je značajnu prekretnicu u njegovoj karijeri, koja se dogodila 2001. godine. Osim toga, dio svog vremena posvetio je i podučavanju na menadžerskom kursu koji nudi cijenjeni nacionalni univerzitet “Božidar Adžija” se nalazi u Beogradu.

Sa beskrajnim šarmom i oštroumnošću, zajedno sa brzim i okretnim umom, ne samo da je vodio brojne radio i TV emisije, već je uspio objaviti sedam knjiga aforizama i dva toma poezije.
Interakcije sa pojedincima u nečijem društvenom krugu

Revolucionarnim potezom u centar pažnje doveo je nekoliko folk pevača, među kojima su se kao najpoznatije isticale Lepa Brena i Svetlana Ceca Ražnatović.

Svjetski naziv po kojem je Brainy danas prepoznata dodijelio joj je Minimax. Kao mlada pevačica, brzo je krenula na solo put i obezbedila stabilnu poziciju u novosadskom hotelu Park. Potom je objavila svoj inauguracioni album preko PGP RTS-a, u saradnji sa renomiranim kompozitorom Milutinom Popovićem Zaharom.

Uprkos druženju sa brojnim kolegama estradnim umetnicima, niko od njih nikada nije pozvan u njegov dom. U najkritičnijim zdravstvenim trenucima, neprocjenjivu pomoć dobio je od Kemala Montena i Arsena Dedića, koji su ga bez poštede brzo prevezli u bolnicu u Padovi.

Minimax je istakao da se ne seća da je bilo koji pevač ili bilo ko iz emisije ikada kročio u njegovu kuću, ističući razliku između posla i privatnosti.

Pojedinac je iskusio putovanje ljubavi kroz svete veze braka ne jednom, već dvaput.

Dok su njegova profesionalna nastojanja bila obilježena i turbulencijama i trijumfom, njegov lični život je također procvjetao sjajem. Sa nepune 22 godine krenuo je na svoj prvi put u brak, koji ga je blagoslovio darom sina po imenu Igor.

Jednom je spomenuo da je naš brak prekinut nakon 12 godina, tokom kojih smo se odlikovali svojom mladošću, nezrelošću i dozom ludosti.
Tokom emisije imao je priliku da upozna Biljanu, svoju drugu suprugu, koja je slučajno bila stjuardesa u JAT-u i zadužena za podelu nagrada slušaocima emisije.

Među brojnim ženama koje sam priželjkivao, samo dvije su imale sreću da me prate do matičara. Jedan poseban voditelj, poznat po svojim šarmantnim metodama udvaranja, otpratio bi djevojku do autobuske stanice, ispratio je na more, a onda je, ispunjen iščekivanjem, sačekao na odredištu s buketom cvijeća, dok je i sam putovao avionom.

Doživljavanje putovanja ljubavi kroz veze dva braka.

Pored njegove burne i trijumfalne karijere, njegov lični život je bio podjednako očaravajući. U mladosti od 22 godine stupio je u svoj prvi brak, u kojem mu je rođen sin Igor.

Po njegovim riječima, napomenuo je da je naš brak prekinut nakon 12 godina zbog našeg mladalačkog, nepromišljenog i nezrelog ponašanja.

Tokom emisije susreo se sa Biljanom, svojom drugom suprugom, koja je slučajno bila stjuardesa u JAT-u i zadužena za dodelu nagrada slušaocima emisije.

Jedan voditelj je priznao da je, iako je priželjkivao brojne žene, na kraju odabrao samo dvije da ga prate kod matičara. Njegov jedinstveni način udvaranja uključivao je pratnju djevojke do autobuske stanice i ispraćaja na more, dok je on sam sjeo u prvi avion i željno iščekivao njen dolazak na odredište, naoružan buketom cvijeća.

Kroz vezu sa Biljanom, na svet je rodio dvoje dece: ćerku Anu i sina Vladimira. Devedesetih godina Vladimir se proslavio u muzičkoj industriji pod pseudonimom “Ila” kao član renomirane rep grupe “Šail”. Od 1994. godine aktivno se bavi muzikom i uspješno je objavio ukupno 11 albuma.

Minimaxov sin je prije nekoliko godina donio odluku da se povuče iz karijere u scenskoj umjetnosti zbog dijagnoze tumora u pljuvačnoj žlijezdi. 2013. godine je podvrgnut operaciji i izvanredno se oporavio.

Nakon pada i kasnije smrti njegovog oca, Vlada je više puta otvoreno izrazio da se nijedan od navodnih očevih poznanika iz industrije zabave nije potrudio da se raspita za njegovo dobro ili da mu pruži podršku. Vlada je iskusio intenzivna osećanja zavisti prema onim pojedincima kojima je njegov otac pomogao da se uobliče u uspešne figure kakve su danas, da bi ga napustili u trenucima ranjivosti i bolesti. Sa druge strane, brojni ljubitelji Vladine muzike željno iščekuju izlazak njegovih nadolazećih pesama.

Učinak bolesti postaje očigledan.

U posljednjim godinama svog života, Minimaka je iznijela bolest i porazna težina razočaranja. Bilo je to u prvim mjesecima 2004. godine kada su Minimax i njegova supruga Biljana primili porazne vijesti o svom zdravlju. Minimaxu je dijagnosticirana žutica, stanje koje je ozbiljno narušilo funkciju njegove jetre, dok je Biljana bila suočena sa borbom protiv raka dojke.

Nakon što je zatražila medicinsku pomoć zbog abnormalnosti na dojci, Biljani su lekari obavestili da je dostigla uznapredovalu četvrtu fazu malignog tumora koji se već proširio na njene kosti. U ovom trenutku, hirurška intervencija više nije bila održiva opcija. Dok je Biljana ostala otporna na ovu poražavajuću vest, njen suprug Mića je bio savladan šok. Samo tri sedmice prije toga doživio je potpunu insuficijenciju jetre, zbog čega je ostao bez svijesti. Odmah je prevezen na VMA, gdje je podvrgnut opsežnim pregledima i intenzivnoj terapiji, što je na kraju dovelo do uspješnog oporavka.

Uočio sam da jetra ima izuzetno važnu poziciju u ljudskom tijelu. Prije samo dvadeset dana moja jetra je prestala da radi kako treba, što je rezultiralo nedovoljnim protokom krvi u mom mozgu. Osjećaj je bio sličan onom kod osobe koja je bila jako pijana. U mom dezorijentisanom stanju sam doveden u ovu bolnicu na lečenje. Iskušenje je trajalo dva dana i jednu noć. Nakon detaljnog pregleda, otkriveno je da su se formirali čirevi i na želucu i na dvanaestopalačnom crijevu. Moje vrijeme provedeno u bolnici poslužilo mi je kao vrijedna lekcija, naučivši me da dam prednost svojoj dobrobiti u odnosu na posao i druge obaveze. Shvatio sam da se ništa ne može dobiti od negativnog raspoloženja ili podleganja stresu. Samo kada sam dobrog zdravlja mogu ispuniti svoje obaveze prema ženi, djeci, poslu i drugima. U vremenima bolesti ne mogu ništa da postignem. Od 1957. godine posao je sastavni dio mog života, nešto bez čega ne mogu zamisliti život – izrazio je Minimax u svom posljednjem intervjuu za Gloriju 2004. godine.

U 67. godini preminuo je u Padovi 10. februara dok je čekao transplantaciju jetre. Samo mesec dana ranije, sa ovog sveta je otišla i njegova partnerka Biljana. Čuveni Minimax odlikovan je prestižnim Ordenom rada, ukrašenim zlatnim vijencem.