Kada se pojave problemi s bubrezima, vaš organizam šalje sljedeće signale: 6 simptoma koje ne biste trebali ignorirati!

Za optimalno blagostanje, ključno je da bubrezi efikasno eliminišu štetne materije iz organizma. Održavanje pravilnog funkcionisanja ovih vitalnih organa je od najveće važnosti. Neophodno je obratiti pažnju na svoja tijela i paziti na poruke koje oni prenose kako bismo otkrili sve potencijalne probleme u ranoj fazi, što uvelike povećava vjerovatnoću uspješnog oporavka.

Kada su bubrezi oštećeni, mogu se manifestovati različiti simptomi. Ako primijetite prisustvo više simptoma, preporučljivo je potražiti savjet liječnika.

Pojava otoka zglobova, stopala i lica.

Kada se tečnost nakuplja u tijelu, to služi kao znak potencijalnih problema s bubrezima, s obzirom na ključnu ulogu bubrega kao primarnih filtera za tjelesne tekućine. Prisustvo otoka u određenim dijelovima tijela, kao što su zglobovi, stopala, ruke i lice, može poslužiti kao indikacija osnovnih problema s bubrezima.

Došlo je do promjena u sastavu urina.

Bubrezi igraju ključnu ulogu u proizvodnji urina, a svaka promjena u boji ili mirisu urina može poslužiti kao pokazatelj osnovnog problema.

Postoje određene promjene koje biste mogli primijetiti, a koje bi potencijalno mogle ukazivati ​​na osnovni problem.

Doživljavanje nelagode tokom procesa mokrenja.
Prisustvo krvi u urinu je zabrinjavajući simptom koji se ne smije zanemariti.
Uriniranje rijetko
Višestruki slučajevi buđenja tokom noći radi mokrenja postali su uobičajena pojava.

Neugodni simptomi mučnine i povraćanja često se mogu pojaviti zajedno.

Ako bubrezi nisu u stanju izbaciti štetna jedinjenja iz tijela, može se pojaviti osjećaj mučnine. Tijelo nastoji da očisti toksine kroz ovaj mehanizam.

Česti umor je uobičajena senzacija koju doživljavaju mnogi pojedinci.

Postoje slučajevi kada, čak i uz dovoljno odmora, iskusimo umor ili se nađemo u negativnom stanju uma. Međutim, umor se povremeno može pripisati nedostatku eritropoetina, hormona koji stvaraju bubrezi. Posljedično, nedostatak ovog hormona može dovesti do pojačanih i češćih epizoda iscrpljenosti, potencijalno signalizirajući problem s bubrezima.

Anemija

Odsustvo eritropoetina, ključnog hormona odgovornog za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, povezano je s anemijom. Ukoliko patite od anemije, savjetuje se da procijenite stanje Vaših bubrega.

Neprijatan miris koji se zadržava u ustima.

Kada bubrezi nisu u stanju da efikasno filtriraju i eliminišu toksine, ove štetne supstance se mogu nakupiti u telu, što dovodi do razvoja metalnog ukusa u ustima i prisustva neprijatnog zadaha.