NOVAK ĐOKOVIĆ JEDE NAJSKUPLJI MED NA SVIJETU: Zbog ČUDOTVORNOG sastojka, samo 500 grama košta više od 270 MARAKA

Vrijednost Manuka meda, koji pije Novak Đoković, zaista je nemjerljiva.

Novak Đoković u svojoj publikaciji “Serviraj za pobjedu” iz 2013. otkriva veliku tajnu prehrane: novozelandski manuka med. Svako jutro započinje dan uzimajući dvije žličice ovog meda uz veliku čašu vode sobne temperature. Tijekom dana povremeno uživa u ovom medu, čak i tijekom utakmica između setova. Dok je eksperimentirao, otkrio je da čokolada daje početni “wow” efekt, ali u roku od trideset minuta gubi mu energiju. Kako je Đokoviću potrebna stalna energija tijekom dana, on se odlučuje za najskuplji dostupni med. Ali što ga čini tako pretjeranim?

Globalno širenje krivotvorenih verzija manuka meda postalo je zabrinjavajuće pitanje. Ova posebna vrsta meda dobiva se iz cvjetova biljke manuka, grma autohtonog Novog Zelanda. Njegova renomirana reputacija proizlazi iz njegove primarne komponente, metilglioksala (MGO), koji ne samo da zahtijeva višu cijenu, već također posjeduje moćna antibakterijska svojstva koja nastaju kao nusprodukt proizvodnje medonosnih pčela. Kao rezultat toga, manuka med se naširoko smatra najkorisnijim medom koji postoji.

Studije su također provedene na ovoj konkretnoj tvari. Njemački istraživači pokušali su usporediti različite uzorke i zaključili da najkvalitetniji manuka med sadrži koncentraciju u rasponu od 38 do 761 mg/kg, dok obični med sadrži samo do 5 mg/kg. Med koji sadrži veće razine ovog sastojka uvijek je skuplji. Primjerice, med sa sadržajem metilglioksala od 100 mg/kg može se naći za oko 100 KM, dok med s sadržajem metilglioksala od 500 mg/kg prelazi 270 maraka za pola kilograma. Količina prisutnog metilglioksala u medu ovisi o čimbenicima poput sezone i specifičnog podrijetla, a najpoželjniji je med koji potječe iz neukroćenih područja Novog Zelanda.

Važno je napomenuti da postoji značajna količina krivotvorenog manuka meda koji se prodaje. Kako bi se osigurala autentičnost, stručnjaci preporučuju kupnju samo od provjerenih proizvođača. Pravi manuka med identificiran je oznakom UMF (Unique Manuka Factor), što znači “jedinstveni manuka faktor”. Uz ovu oznaku nalazi se brojčana vrijednost, s višim brojevima koji označavaju med vrhunske kvalitete koji sadrži povišene razine MGO.