Obratite pažnju, možda je slučajno imate: Vlasnik za ovu kovanicu od 2 eura traži čak 99.000 eura, a evo i zbog čega

Prema izvještajima njemačkih medija, nedavna reklama jednog trgovca izazvala je široko rasprostranjeno zaprepaštenje na internetu. Oglas se fokusira na prodaju kovanice od dva eura, koja se promoviše kao izuzetno rijedak artikal i ima značajnu cijenu od 99.000 eura.

Grad Bremen, koji se nalazi u Njemačkoj, može se pohvaliti prepoznatljivim prigodnim novčićem koji prikazuje njegove poznate znamenitosti: gradsku vijećnicu i statuu Rolanda od Bremena. Ovi poštovani simboli imaju ogroman značaj za grad i priznati su kao sastavni dio cijenjene svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Predstavljen na tržište prije deset godina, ovaj konkretni novčić imao je početni tiraž od 30 miliona jedinica. Međutim, pitanje koje i dalje ostaje je: Kako prodavci opravdavaju astronomske cijene vezane za ovaj konkretni novčić?

Kovanica “Grace Kelly”, procijenjena na nešto više od 3.000 eura, među stručnjacima je ocijenjena kao najvrednija. Međutim, mogu se pojaviti sumnje u pogledu vrijednosti bremenskog novčića zbog njegovog jedinstvenog sastava. Za razliku od tipičnih kovanica napravljenih od mješavine legura nikla, bakra i mesinga, bremenski novčić je izrađen od jednog metala, što ga čini “čistim”.

Kako se navodi u oglasu, vlasnik posjeduje jedinstveni novčić od 2 €. Dodatno, u oglasu se izričito navodi da nije proizveden nijedan drugi identičan novčić, čime se potvrđuje izuzetna rijetkost kovanice koja se nudi.