OSIM POVIŠICE PENZIONERIMA STIŽE I DODATAK NA PENZIJU: Isplaćuje se mesečno, a evo ko ima pravo i koliko on iznosi

Počevši od januara 2024. godine, pojedinci koji primaju penzije i druga prava kroz penzijsko i invalidsko osiguranje doživjet će značajno povećanje svojih prihoda, uz značajno povećanje od 14,8 posto. Revidirani podaci za penzije i novčana davanja biće isplaćeni korisnicima u narednom mjesecu, tačnije u februaru 2024.

Primjenom švicarske formule, koja uključuje povećanje od 14,8 posto, usklađivanje prosječne plate (bez poreza i doprinosa) biće proporcionalno. Uzimajući u obzir ovo prilagođavanje, predviđa se da će prosečna penzija za januar 2024. godine iznositi približno 45.775 dinara. Uredba Vlade, koja je usvojena na sjednici 7. decembra, navodi kriterijume, količinu, obim i vrijeme dopunskog novčanog povećanja koje se isplaćuje uz penziju. Ovo povećanje će se odobravati licima koja primaju starosnu, prijevremenu, invalidsku i porodičnu penziju, sve dok ukupan iznos ne prelazi 51.618,14 dinara od decembra 2023. do novembra 2024. Dodatni iznos će se raspoređivati ​​na mjesečnom nivou osnovi, u vezi sa redovnim isplatama penzija.

Treba naglasiti da primaoci viših penzija ne moraju formalno da apliciraju za povećanje isplate. Fond će automatski izračunati i isplatiti dodatni iznos koristeći svoj standardni proces, eliminirajući potrebu za pojedinačnim zahtjevima. S druge strane, dolaskom novogodišnje čestitke za štićenike županijskih ustanova za zbrinjavanje starih i nemoćnih osoba u Hrvatskoj dogodila se nesretna pojava. Troškovi smještaja porasli su za nevjerovatnih 50 posto, zbog čega penzioneri moraju izdvajati dodatnih 200 eura mjesečno.

Nakon blagdana štićenike šibenskog Doma za starije i nemoćne zatekla je nepredviđena i neželjena pojava – prohladni pljusak. Ova iznenadna promjena vremena zatekla je starije stanovnike nespremne, ostavivši ih iznenađenim i zatečenim.

Pitaju se da li se poskupljenje sa 400 eura na 600 smatra tipičnim povećanjem cijene. Uz to, primjećuju da je u prvih mjesec dana cijena porasla sa 600 na 750 eura.

Bez ikakvog prethodnog obavještavanja i korisnika i nas samih, Helena Škrapić otkriva da je cijena usluga porasla za 25 posto, čime je odgovornost plaćanja stavljena na obje strane.

Dom je primio vijesti 3. januara 2024., što je izazvalo novootkrivenu svijest. Škrapić je razmišljao o neprilici, shvaćajući da, iako će oni nesumnjivo pronaći rješenje, drugi možda neće biti te sreće. Uz prosječnu penziju od 509 eura, teško je pokriti troškove stanovanja u bilo kojoj županijskoj ustanovi.

Direktor Doma je naveo da je rast troškova direktno vezan za značajno povećanje plata zaposlenih. Ni u proračunu Doma, ni u proračunu Županije nisu predviđena sredstva za ovu namjenu, pa korisnici snose cjelokupni financijski teret.