Osjetite li jak miris urina kada ustanete sa sjedišta? To nije infekcija urinarnog trakta, već mnogo opasnije stanje koje vas muči!

Ako ponekad primijetite neobičan miris u svom urinu, važno je znati da to ne uvijek ukazuje na infekciju mokraćnog sustava, jer postoje i drugi potencijalni faktori koji mogu utjecati na miris.

Urin je tekućina koju tijelo izlučuje kako bi se riješilo štetnih tvari i viška tekućine. Sve što tijelo ne apsorbira iz hrane i pića izbacuje se putem urina. Također, dio tečnosti izlučuje se putem znojenja.

Obično se neugodan miris urina može riješiti.

Ako dođe do dehidracije,

Koncept je jednostavan: kad pijete dovoljno vode, urin će biti svjetlije boje i imati normalan miris. Nedovoljan unos tekućine može rezultirati tamnijim i jače mirišljavim urinom zbog veće koncentracije uree koja nedostaje razrjeđenju.

Ako ste konzumirali određene namirnice

Jeste li ikada primijetili da vaš urin miriše drugačije nakon što pojedete šparoge? Ako niste, dopustite da vam objasnim. Određene namirnice poput šparoga, bijelog luka, sjemenki piskavice, brokule, proteinskih obroka i curryja mogu utjecati na miris vašeg urina.

Ako netko konzumira previše kave:

Prekomjerna konzumacija kave i nedovoljan unos vode mogu rezultirati povećanom koncentracijom određenih elemenata iz prženih zrna u probavnom traktu. To može rezultirati specifičnim mirisom u urinu.

Ako imate česte potrebe za mokrenjem tamnijeg urina i primijetite izražen miris amonijaka, važno je potražiti medicinsku pomoć jer ti simptomi mogu ukazivati na infekciju mokraćnih puteva.

Kada počnete uzimati lijekove:

Prilikom uzimanja antibiotika koji povećavaju razinu gljivica u tijelu, možda ćete osjetiti neobičan miris u urinu. To obično nestaje nakon završetka terapije. Također, žene mogu biti podložne razvoju gljivičnih infekcija u vaginalnoj regiji zbog ovog faktora.

Osim specifičnog mirisa, multivitamini mogu promijeniti boju urina, čineći ga svjetlijim, posebno ako sadrže visoke razine vitamina B, što može rezultirati neonskom bojom.