Simptomi krvnih ugrušaka u tijelu: Ako to primijetite, odmah potražite medicinsku pomoć

Rani stadiji tromboze mogu proći neopaženo bez ikakvih vidljivih simptoma. Zbog toga liječnici ističu važnost redovitih pregleda krvnih zrnaca, počevši od analize kolesterola i triglicerida.

Tromb je vrsta krvnog ugruška koji igra ključnu ulogu u zacjeljivanju rana. Oni pomažu zaustaviti krvarenje, štiteći rane od infekcija i podržavajući proces zacjeljivanja. Međutim, kada se trombociti prekomjerno zgrušaju i stvore ugrušak, mogu se zaglaviti u krvnim žilama, što može biti opasno. Krvni ugrušci u venama, poznati kao duboka venska tromboza, često se formiraju u venama nogu i zdjelice.

Simptomi duboke venske tromboze uključuju oticanje nogu, obično samo jedne, rijetko obje noge. Koža oko tromba može postati tamnija, a pacijent može osjetiti bol na tom području. Hodanje može biti otežano, a koža može biti topla na dodir. Ako se pojave takvi simptomi, važno je što manje se kretati i odmah se obratiti liječniku radi pregleda i daljnjih uputa.

Dijagnoza krvnih ugrušaka u venama često se postavlja korištenjem ultrazvučne tehnike zvane kolor doppler. Ova bezbolna procedura omogućuje otkrivanje duboke venske tromboze, proširenih vena i procjenu zdravlja krvnih žila.

Na temelju rezultata dijagnoze, liječnik će planirati odgovarajući tretman. To može uključivati lijekove koji smanjuju zgrušavanje krvi ili trombolitike koji otapaju krvne ugruške. Duboka venska tromboza obično zahtijeva hospitalizaciju i intenzivno liječenje.