OVAKO IZGLEDA ŽIVOT NA -71 STEPEN: Na najhladnijem mestu na planeti kuće nemaju toalet, a jedna pojava je ZAPANJUJUĆA (VIDEO)

U Srbiji, trenutni vremenski uslovi dovode do spuštanja temperatura ispod nule, odvraćajući mnoge ljude da izađu napolje zbog niskih temperatura. Međutim, deset stepeni ispod nule u Srbiji bledi u poređenju sa jezivih -45 stepeni koliko se trenutno podnosi u Jakutsku, najhladnijem gradu na svetu.

U ovom ruskom gradu, prosječna temperatura u januaru dostiže jezivih -50°C, a najniža temperatura ikada zabilježena u obližnjem selu Oymyakon, koje je poznato kao najhladnije mjesto na Zemlji, pada na zapanjujućih -71 stepen. .

Index.hr prenosi da građani Jakutska provode dodatne sigurnosne mjere kako bi se zaštitili tokom hladnog mjeseca siječnja. Ekstremna hladnoća u ovom gradu može umrtviti svaku izloženu kožu, što predstavlja stalni rizik od promrzlina.

Kakav je način života njegovih stanovnika u Jakutsku?

Postavlja se pitanje: kako pojedinci uspijevaju izdržati takve hladne temperature? Naime, njihovi stanovi su adekvatno izolirani, opremljeni naprednim mehanizmima grijanja i oslanjaju se na esencijalnu odjeću otpornu na hladnoću kako bi se zaštitili od velike hladnoće.

Kako bi se zaštitili od niskih temperatura, stanovnici Jakutska poduzimaju dodatne mjere predostrožnosti tako što u svoje zgrade postavljaju ne samo jedna, već često troja izlazna vrata, uz postavljanje tepiha na vanjske stepenice zbog zaleđenih i podmuklih ulica.

Uzmimo za primjer selo Ojmjakon, gdje niske temperature uzrokuju smrzavanje cijevi, ostavljajući stanovnike bez kanalizacije. Shodno tome, većina domaćinstava ima vanjske toalete. Uz to, čak ni mobilni telefoni nisu pošteđeni niskih temperatura, a pojedinci koji nemaju grijane garaže odlučuju ostaviti automobile da rade preko noći kako bi bili sigurni da ih mogu upaliti ujutro.

Grad Jakutsk je dom za oko 355.500 ljudi, koji prvenstveno zarađuju za život stočarstvom i ribolovom. U nedavnom izveštaju Reutersa, stanovnici Jakutska su ispitivani kako uspevaju da izdrže veliku hladnoću. Značajan broj ispitanika tvrdi da jedva primjećuju hladnoću jer im se mozak prilagođava na nju. Tvrde da im hladne temperature nisu ništa neobično, jer su se na njih navikli tokom dužeg vremenskog perioda.

Čak i tokom letnjih meseci, kada temperature mogu da porastu do 30 stepeni ili više, tlo u Jakutsku, gradu koji se nalazi oko 450 kilometara južno od arktičkog kruga, ostaje hladno i nikada se ne otapa. Međutim, ono što je zaista fascinantno je obilje komaraca koji napadaju Jakutsk tokom ove sezone, zahvaljujući njegovoj lokaciji na rijeci Leni.