OVIH 8 STVARI OTKRIVAJU VISOKO INTELIGENTNE LJUDE: 5. na spisku rijetko ko može da ispoštuje

Kako bi održali mentalni fokus, vrlo uspješni pojedinci razvili su i posvetili se određenim navikama i rutinama. Naši stručnjaci podijelili su vrijedne uvide u navike visoko inteligentnih ljudi, koje ćemo vam sada predstaviti.

1. Sugovornika pažljivo slušaju.

Inteligentni pojedinci daju prioritet razgovoru o vlastitim iskustvima dok se u potpunosti posvećuju osobi s kojom su u kontaktu. Za njih je od iznimne važnosti da aktivno slušaju perspektive drugih. Posjeduju izvanrednu sposobnost empatije i posjeduju kultivirano razumijevanje različitih kultura.

Ozbiljna pažnja posvećena je upravljanju vremenom.

Budući da su svjesni ograničene prirode vremena, pojedinci s vrhunskim intelektom svjesno se trude učinkovito upravljati njime i maksimalno ga iskoristiti. Točnost je karakteristika koju podržavaju, jer pokazuje da poštuju svoje vrijeme i vrijeme drugih. Pridržavajući se ove navike, oni su u mogućnosti posvetiti svoju pozornost rješavanju problema i poticati klimu inovacija.

3. Redovita tjelesna aktivnost dio je njihovog stila života.

Pojedinci koji posjeduju povišenu inteligenciju skloni su povezati fizičko blagostanje s mentalnim blagostanjem. Obično se tijekom slobodnog vremena bave aktivnostima poput trčanja, plivanja ili vježbanja joge. Na taj način učinkovito ublažavaju stres i povećavaju sposobnost koncentracije. Autoriteti na tom području tvrde da bavljenje tjelesnim vježbama poboljšava raspoloženje, cjelokupno zdravlje i kognitivne sposobnosti.

Prije nego što donesu odluku, odvoje vrijeme da je temeljito razmotre.

Pojedinci s većim intelektualnim kapacitetom drže se prastare poslovice “tri puta mjeri, jednom reži”. Njihova sklonost pedantnoj analizi ukazuje na njihove dobro izbrušene vještine kritičkog razmišljanja. Ovi pojedinci marljivo procjenjuju svoje izbore na dnevnoj bazi, osiguravajući optimalne rezultate rješavanja problema.

Prihvaćanje vlastitih pogrešaka nešto je što rade.

Pojedinci više inteligencije nemaju osjećaj nadmoći nad drugima i posjeduju sposobnost da se bez problema ispričaju kada pogriješe. Na kritiku gledaju kao na čin dobre volje i vrijednosti kada im netko skrene pozornost na pogrešku.

Čitanje im je prioritet jer za to izdvajaju vrijeme.

Konstantno, pojedinci više inteligencije gravitiraju prema potrazi za proširenjem svog razumijevanja. Posjeduju razumijevanje da bavljenje čitanjem poboljšava njihov leksikon, mijenja njihovu percepciju svijeta i otkriva nove poglede. Osim toga, doživljavaju ga kao mirnu i pomlađujuću međuigru, koja pruža predah od užurbanog svakodnevnog života.

Druženje je nešto u čemu uživaju.

Pojedinci koji posjeduju višu razinu intelektualnog kapaciteta pronalaze utjehu u uspostavljanju veza s drugima. Društvenu interakciju doživljavaju kao sredstvo za poticanje rasta i bogaćenja na intelektualnoj i duhovnoj razini.

Odmor im je važan.

Pojedinci više inteligencije daju prioritet uključivanju dosljednih razdoblja odmora i kratkih pauza tijekom dana kako bi osigurali optimalno izvršavanje obaveza povezanih s poslom. Oni dobro razumiju da su pojedinci koji su umorni sami po sebi manje učinkoviti u svojoj produktivnosti.