OVO je hrana koja vam povećava rizik od tromboze- JEDEMO svaki dan, oštećujemo arterije a toga nismo svjesni! (FOTO)

Da li ste znali da konzumiranjem određene hrane vi povecavate rizik od nastanka krvnih ugrušaka i samim tim dovodite sebe i svoj zivot u opasnost. Naime ako zelite da cuvate svoje zdravlje onda je jako bitno da se drzite pravila prehrane zdrave. Poznati nutricionista Chric Smith je upozorio koja je to hrana koja utice negativno na cirkulaciju krvi u tijelu.

Naime konzumiranje određene hrane povecavate rizik da nastanu krvni ugrušsci. Stoga je jako vazno hraniti se zdravo da bi odrzali zdravlje.

U ovom slucaju crveno meso, slatkiši, cips, bijeli hljeb i przena hrana su na listi definitino “NE” Ali  zeleno i zuto povrce treba da izbjegavaju osobe koje imaju rizik da se stvore krvni ugrusci a to su starije osobe ili osobe koje vec imaju kardiovaskularna oboljenja.

Spinat, kopriva i salata tu spadaju. Isto tako obratite paznju sto se tice unosa peršuna. Sto grama ovog povrća ima vec u sebi 20 dnevnih doza vitamina K-To znaci da je rizik od nastanka krvnih ugrušaka pa skoro 20 puta veci.

Jako jr bitno da se odrzava tijelo hidriranim jer gusta krv moze da dovede i do dehidracije a pomazu kod toga i napitci kao sto je kafa. Neka istrazivanja su pokazala da dokefin moze da dovede do nastanka krvnih ugrušaka posebno kod osoba sa visokim krvnim tlakom i koji vec imaju povisen holesterol.

Krvni ugrusci nastaju kada se krv stisne u polucvrstu masu. Prema ljekarima ovo je efikasan odgovor za zaustavljanje krvarenja na mjesto ozljede u ovom slucaju a moze uzrokovati ako se desava blokada protoka krvi u srce i pluca.