“OVO JE NAJČEŠĆI NAČIN NA KOJI MUŠKARAC UPROPASTI SVOJU ŽENU”: Vladeta Jerotić pronikao u suštinu problema naših brakova

Prema pisanju Zelene učionice, Vladeta Jerotić, bračni terapeut, u svojoj knjizi „Slučajna razmišljanja“ udubljuje se u temu „Kako žena i muž uništavaju brak“, pružajući uvid u najčešće razloge bračnih raspada sa kojima se susreo u njegova praksa.

Razloge je svrstao u sljedeće grupe.
Obično se početna faza naklonosti između muškarca i žene manifestira kao zaljubljenost, koja često ne evoluira u pravu ljubav.

Kada shvati da je njegova naklonost prema njegovoj ženi izblijedila, muž donosi odluku da ode s njene strane.

Supruga je napustila muž, koji pokazuje karakteristike “patološkog Don Žuana” (zavodnika) i često mijenja partnera. Bez njegovog znanja, ovo ponašanje je često vođeno neriješenim problemima koji proističu iz njegovog odnosa s majkom i utjecaja traumatskih iskustava tokom njegovih godina formiranja.

Tradicionalna Srpkinja, držeći se patrijarhalnog modela koji je opstao vekovima, davala je prednost braku i rađanju dece iznad svega. Nažalost, ovaj naglasak na društvenim očekivanjima često je rezultirao zanemarivanjem zamršenih i značajnih aspekata erotske i seksualne intimnosti u bračnim odnosima.

U aktuelnom narativu konzervativnih Srpkinja koje su u braku nekoliko godina i imaju decu, uobičajena pojava je potpuno odbacivanje seksualnih odnosa ili nevoljko učešće u njima bez ikakvog ličnog angažmana.

6. U početku, ženina urođena fokusiranost na svoje novorođeno dijete tokom prve godine ili dvije transformiše se u trajnu preferenciju djeteta u odnosu na muža. Ova sklonost često kod muškaraca izaziva osjećaj ljubomore prema djeci, što ih navodi da traže povoljnijeg partnera za bračnu ili vanbračnu vezu.

„Kastrirani tip žene“, slično kao i muški Don Huan, nesvjesno postaje duboko vezan za muškarca kroz taktike kao što su manipulacija, odbacivanje ili pretvaranje braka. Ova vrsta žene, slična osvetoljubivom muškarcu, nesvjesno stvara snažnu vezu sa svojim ocem kao rezultat traumatskih iskustava tokom njenih ranih godina.

Smatra se da je snaga ženske seksualnosti manje moćna u odnosu na seksualnu želju muškarca. Ima kraće trajanje, obično traje do menopauze, u kojoj tački utjecaj muških hormona počinje imati prednost, što rezultira odgovarajućim promjenama u ponašanju žene.

Srećom, postoji manje uobičajena kategorija žena koje svaki seksualni susret doživljavaju kao odvratan, sramotan i odvratan. Čak i ako prikrije ovu manu od supružnika, nemoguće joj je da održava fasadu beskonačno.

U domenu braka, postoji određena vrsta žena koja želi da ostvari dominaciju. Uprkos ozbiljnom otporu muža ovom ponašanju, žena ostaje nesposobna da promijeni ovu karakteristiku, što na kraju rezultira raspadom njihove zajednice.

11. Neuspjeli prvi brak, posebno ako se dogodio u mladosti, često ustupa mjesto uspješnom i trajnom drugom braku zbog niza faktora. Kako pojedinci rastu i razvijaju se, traže zrelijeg i kompatibilnijeg partnera u svojoj drugoj zajednici. Ako je jedan supružnik doživio značajan lični rast, a drugi nije, zrelom partneru više nije potreban simbiotski odnos, što dovodi do razdvajanja ili razvoda.

Postoji nekoliko uobičajenih načina na koje muž može uništiti svoju ženu.
U balkanskom, srpskom kontekstu, preovlađujuća je pojava da pojedinci dosledno potcenjuju žene, svesno ili nesvesno. U ovom kulturnom okruženju, vrijednost žene prvenstveno se određuje njenom sposobnošću da rađa djecu, ispunjava svoje majčinske dužnosti, održava domaćinstvo i zadovoljava sve potrebe svog muža. Međutim, neophodno je da ona ostane dobrog mentalnog i fizičkog zdravlja kako bi ispunila ova očekivanja.

Suprug, koji potiče iz porodice sa problematičnim poreklom, u kojoj je brak njegovih roditelja raspao, a jedan od njih se borio sa alkoholizmom i raznim mentalnim poremećajima, nesvesno nosi teret traume iz detinjstva u sopstveni brak. Pritom pokazuje ponašanja koja podsjećaju na nezdravu roditeljsku figuru.

3. Muž, pod utjecajem svog neriješenog i nesvjesnog Edipovog kompleksa koji proizlazi iz njegove vlastite porodice, preusmjerava disfunkcionalnu dinamiku svog odnosa sa svoje majke na svoju ženu, držeći je visoko poštujući. Kao što je ranije rečeno, ovo ponašanje se može uporediti sa Don Huanovom, jer on povremeno može usvojiti pasivan ili ravnodušan stav prema svojoj ženi kao sredstvu za izbegavanje sukoba.

Prisustvo svjesnih ili nesvjesnih homoseksualnih sklonosti kod muža može rezultirati postupnim otuđenjem partnera, uzrokujući da žena koja još uvijek gaji ljubav prema svom mužu doživi stanje depresije koja zahteva intervenciju. Nadalje, bračna veza se ne pojačava rođenjem djece u takvoj zajednici.

U slučaju kada mužu nedostaje potencija ili doživi seksualnu impotenciju prije ili nakon stupanja u brak.

Nakon dolaska njihovog novorođenčeta, muž doživljava nenormalan nivo ljubomore i prema ženi i prema djetetu, posebno ako je dijete muško. Važno je napomenuti da postupci supruge nisu doprinijeli ovakvom ponašanju.

U kontekstu braka, muž pokazuje neosnovanu neurotičnu ili psihotičnu ljubomoru prema svojoj ženi. Unatoč preporukama za liječenje, on ih dosljedno odbija i pribjegava vrijeđanju žene na različite načine, podvrgavajući je fizičkim i psihičkim mukama. Tragično, ovaj oblik patološke ljubomore može u konačnici rezultirati preranom smrću žene.

Koncept “upletenih rogova” proizašao je iz slike objavljene u stranoj publikaciji, koja prikazuje dva jelena u žestokoj borbi koja je rezultirala time da su im se rogovi toliko isprepleli da su doživjeli smrt, nesposobni da se oslobode. Jerotić uočava brojne slučajeve propalih brakova, koje karakteriše nesreća i nespremnost da se razdvoje, zbog čega oba partnera pate do smrti, u početku jedan, a često potom i drugi.

Na stranicama knjige on izražava sljedeće mišljenje:
Ipak, naš optimizam ostaje nepokolebljiv. Danas su bračna savjetovališta preplavljena slučajevima i dosljedno ispunjavaju svoju časnu, stručnu i božansku misiju. Svaki aspekt života ima potencijal da se obnovi, popravi ili popravi, pa zašto ne bi i brakovi, sve dok žar ljubavi i duhovnosti još uvijek gori u njima.