PAZITE DA SE NE RIJEŠITE POKOŠENE TRAVE! Može vam pomoći da nekoliko puta povećate žetvu povrća

Prava vrijednost pokošene trave često ostane nezapažena od strane mnogih pojedinaca koji posjeduju vrtove, što ih navodi da odbace ili spale ovaj resurs ne prepoznajući njegov potencijal. Unatoč tome, ovi živopisni ostaci imaju značajnu vrijednost i mogu se koristiti na korisne načine.

Korištenje pokošene trave kao malča izvrstan je način da poboljšate svoje vrtne gredice. Ova prirodna obloga ne samo da zadržava vlagu, već također sprječava rast korova, opskrbljujući biljke vitalnim hranjivim tvarima dok se polako razgrađuje.

Kako bi se izbjeglo neželjeno širenje, ključno je suzdržati se od korištenja trave koja sadrži sjemenke kao malč.

Tekuće gnojivo bogato dušikom može se proizvesti korištenjem svježe pokošene trave na alternativni način.

Da biste stvorili snažno gnojivo, započnite punjenjem kante svježe pokošenom travom. Nakon što se kanta napuni, dodajte vodu i dobro je pokrijte. Ostavite smjesu da odstoji nesmetano 2-3 tjedna, dopuštajući da se gnojivo u potpunosti ulije. Nakon što to vrijeme prođe, pažljivo filtrirajte smjesu i razrijedite je vodom u omjeru 1 dio gnojiva prema 5 dijelova vode.

Ovom metodom preporuča se primjena gnojiva svaka dva tjedna kako bi se učinkovito povećao sadržaj dušika i prehranile biljke.

Kompostiranje može imati velike koristi od dodavanja pokošene trave, koja se može skladno kombinirati s raznim drugim oblicima organskog otpada.

Ubrzajte proces razgradnje stalnim miješanjem i dodavanjem vlage u kompost.

Osim toga, važno je zapamtiti da malo trave ostane na travnjaku. Prirodna razgradnja trave pridonijet će obogaćivanju tla, što će rezultirati zdravijim i živahnijim travnjakom.

Primjenom ovih tehnika ne samo da se odlaganje otpada može svesti na najmanju moguću mjeru, već one također igraju ključnu ulogu u uzgoju zdravijeg vrta i njegovanju održivijeg okoliša.