POMAŽE KOD BROJNIH TEGOBA: Evo šta se dešava u tijelu ako svakog dana jedete bijeli luk…

Bijeli luk je poznat po svojim mnogobrojnim zdravstvenim koristima, iako mu neki smetaju miris. Ruski nutricionista Aleksej Cis ističe da su dokazani benefiti od redovnog unosa bijelog luka, te časopis “Apetit” čak tvrdi da muškarci postaju privlačniji ženama nakon konzumacije ove namirnice.

Evo šta bi se moglo desiti ako biste svakodnevno jeli po čen-dva bijelog luka:

1. Normalizacija krvnog pritiska:
Kardiovaskularne bolesti su među vodećim uzrocima smrti u svijetu, a visok krvni pritisak je često preteča srčanog ili moždanog udara. Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija bijelog luka može sniziti krvni pritisak. Međutim, uvijek je preporučljivo konzultovati se sa ljekarom prije nego što počnete sa svakodnevnim unosom bijelog luka.

2. Smanjenje holesterola:
Povišen holesterol povezan je sa kardiovaskularnim problemima jer se masne naslage talože na zidovima krvnih sudova, sužavajući ih i povećavajući pritisak. Ajoen, jedan od sastojaka bijelog luka, aktivira određene enzime u krvi koji pomažu u razgradnji ovih masnih naslaga.

3. Jačanje imuniteta:
Studije su pokazale da osobe koje redovno jedu bijeli luk imaju manje šanse za prehladu. Također, ako ipak obolite, oporavak je brži. Ovo se pripisuje antibiotskim svojstvima bijelog luka, posebno visokom sadržaju sumpora, vitamina, masti i aminokiselina u njegovom sastavu.

4. Povećana energija:
U antičkoj Grčkoj, sportisti su konzumirali bijeli luk kako bi poboljšali performanse, a danas se ova namirnica povezuje i sa povećanjem energije i izdržljivosti.

5. Produžen životni vijek:
Smanjenje rizika od kardiovaskularnih i zaraznih bolesti ključno je za produženje životnog vijeka. Bijeli luk sadrži alicin, supstancu koja pomaže u uništavanju gljivica i mikroba.

6. Detoksikacija organizma:
Sumpor u bijelom luku ima sposobnost da iz organizma izbaci teške metale, što je potvrđeno istraživanjima na radnicima u fabrici baterija.

7. Zdravlje kostiju:
Iako studije na ljudima još nisu provedene, eksperimenti na miševima sugerišu da bijeli luk može povećati nivo estrogena kod žena, što smanjuje gubitak kostiju. Ipak, nutricionisti naglašavaju da je važno i dalje unositi hranu bogatu kalcijumom i vitaminom D za zdravlje kostiju.