Prije 40 godina ovo je bila zdrava hrana koja se davala djeci: Danas se ove namirnice smatraju otrovom

Prije trideset godina, određeni proizvodi smatrani su izvorom zdravlja, ali danas su prepoznati kao potencijalno opasni, pa čak i kancerogeni. Mlijeko, nekada nezaobilazni dio prehrane u školama, vrtićima i bolnicama, danas se smatra gotovo otrovom prema mišljenju savremenih nutricionista i pristalica zdravog načina života. Varioci su nekada pili mlijeko litrima kao eliksir zdravlja, ali danas se često klasificira kao bezvrijedno, pa čak i kao potencijalni uzrok raka. Ova promjena u percepciji rezultirala je širenjem vještačkih zamjena za mlijeko na bazi soje i drugih biljnih sastojaka.

Suncokretovo ulje, iako se još ne smatra toliko štetnim kao mlijeko, postaje sve više nepraktično u upotrebi. U isto vrijeme, maslinovo ulje steklo je kultni status, ali analizom oba proizvoda može se uočiti da maslinovo ulje nije značajno bolje od suncokretovog, s obzirom na manji sadržaj E vitamina i zasićenih masti.

Hljeb, nekada osnovna namirnica u ishrani, danas se sve češće svrstava u kategoriju nezdrave hrane. Iako bijeli hljeb sa kvascem nije nužno zdrav, hljeb od cijelog zrna nije otrovan, ali se sve više doživljava na taj način.

Palačinke, simbol djetinjstva i slavlja, također su se našle na listi sumnjivih namirnica. Iako se sastoje od prirodnih sastojaka poput jaja, brašna i mlijeka, u današnjem bezglutenskom svijetu klasificirane su kao štetne i opasne.