Provela je 20 godina u zatvoru zbog ubistva četvero djece: Tada je bolna istina izašla na vidjelo i svijet je šokiran bez teksta

Smatra se da je Kathleen Folbig, optužena da je najozloglašeniji serijski ubica u Australiji, odgovorna za tragičnu smrt svoje četvero djece. Međutim, nakon dvije decenije provedene iza rešetaka, dobila je pomilovanje zbog uvjerljivih dokaza. Ova odluka je pozdravljena kao trijumf i za naučna istraživanja i za potragu za istinom, jer su nova istraživanja potaknula naučnike da istraže mogućnost da je smrt djece mogla biti posljedica prirodnih uzroka.

Uprkos tome što je prvobitno proglašena krivom na osnovu vjerovanja da je ugušila svoje sinove Caleba i Patricka, kao i kćerke Saru i Lauru, ona nastavlja da tvrdi da je nevina.

Uprkos odsustvu konkretnih dokaza koji bi je povezivali sa zločinom, otkriće nekoliko ličnih dnevničkih zapisa njenog supruga snažno sugeriše njenu umešanost u pogubljenje naslednika.

Godine 2001. privedena je, a dvije godine kasnije osuđena je na kaznu zatvora od 40 godina, uz dodatni neuslovni otpust od 30 godina. Međutim, nedavna istraga provedena 2019. godine zanemarila je naučne i medicinske studije koje su predložile mogućnost da se smrt djece pripiše prirodnim uzrocima.

U martu 2021., grupa od 90 cijenjenih australskih naučnika i medicinskih stručnjaka predstavila je peticiju premijeru Novog Južnog Velsa, tražeći pomilovanje Folbiga. U peticiji, objavljenoj nakon opsežnog istraživanja 2020. godine, sažeto se tvrdi da se smrt sve četiri osobe može pripisati izuzetno neuobičajenim genetskim elementima. Konačno, 5. juna 2023. guvernerka Margaret Beasley dala je Folbigu bezuslovno pomilovanje, što je dovelo do njegovog puštanja iz zatvora.

Izražavajući zahvalnost na novostečenoj slobodi, govorila je o svojoj 20-godišnjoj robiji i vječnoj tuzi koju osjeća za svojom djecom.

Po odlasku je izrazila zahvalnost svojim prijateljima i svima koji su se zalagali da se njen slučaj uzme u obzir tokom prethodnih godina.

Ona otvoreno priznaje da njen opstanak tokom čitave iskušenja ne bi bio moguć bez njihovog prisustva i podrške.

Smatran monumentalnom greškom u australskom pravosudnom sistemu, ovaj konkretan slučaj je privukao značajnu pažnju.

Između 1989. i 1999. godine, sva njena djeca su tragično preminula u ranoj dobi, u rasponu od 19 dana do 19 mjeseci.

Zbog nepravednog broja godina koje je Ketrin provela u zatvoru, potencijalno bi mogla podneti tužbu protiv vlade i dobiti milione dolara odštete.

Prema Renee Rego, advokatu koji zastupa Australijanca, Catherine je pretrpjela nezamislivu nepravdu, iskusila je bol zbog gubitka svoje djece i izdržala skoro dvadeset godina u zatvoru sa maksimalnom sigurnošću.