Radnici U Njemačkoj Na Instagramu Objavljuju Svoje Platne Liste…

GEHALT in Deutschland je ime kanala na Instagramu, TikToku i YouTubeu na kojem radnici dijele svoje navodne platne liste, otkrivajući kolike su im plaće, satnice i kojoj su poreznoj klasi. Iako imena osoba koje dijele ove informacije nisu prikazana, vidljivi su drugi podaci poput osnovne plate, neto plate, prekovremenog rada i bonusa.

Na ovom kanalu su zastupljena razna zanimanja, od zidara do poslovnih savjetnika.

Na kanalu su objavljene neke informacije koje je prenio Fenix Magazin. Na primjer, radnik u pivari u Bavarskoj, star 30 godina i u poreznoj klasi 1, radi 38-satni radni tjedan, ponekad i subotom, i ima bruto plaću od 4990,09 eura i neto primanja od 3140,21 eura. Drugi primjer je vozač autobusa u Donjoj Franačkoj, star 23 godine, također u poreznoj klasi 1, s osnovnom plaćom od 2471,09 eura, uključujući prekovremeni rad i bonuse, te ukupno 5997 eura bruto i 3750,94 eura neto zarade.

Osim ovih primjera, na kanalu su podaci o različitim zanimanjima, poput odgojitelja, instruktora vožnje, sudskog izvršitelja, domara, medicinske sestre, učitelja, logopeda, strojovođe, zidara, inženjera mehatronike, policijskog inspektora, poštara, savjetnika u upravi i carinskog inspektora. Ti podaci uključuju informacije o radnom vremenu, bruto i neto plaći, kao i poreznoj klasi.

Razgovor o plaći nije zabranjen, a financijska stručnjakinja Susanne Althoff ističe da bi otvoreniji razgovori o plaćama, posebno koristili ženama. Ona naglašava da nije zakonski zabranjeno govoriti o plaći te da mnoge klauzule o povjerljivosti u ugovorima nisu učinkovite. Prema Zakonu o transparentnosti plaća, poslodavci su dužni objaviti koliko zarađuju usporedivi kolege u tvrtki, ali zaposlenici moraju aktivno tražiti te informacije. Međutim, ova opcija se rijetko koristi.