RAK PANKREASA JE TIHI UBICA. Stručnjaci upozoravaju da obratite pažnju na pet glavnih simptoma

Ključno je ne zanemariti početne znakove raka gušterače, budući da je stopa preživljenja pacijenata nakon pet godina samo 12,5%. Medicinski stručnjaci naglašavaju važnost prepoznavanja pet specifičnih simptoma koji zahtijevaju hitnu pozornost. Pravovremeno otkrivanje može značajno povećati šanse za spašavanje života.

U četvrtak je Jerry Springer, omiljeni američki televizijski voditelj, preminuo nakon borbe s rakom gušterače. Njegova dijagnoza postavljena je prije nekoliko mjeseci, ostavivši dubok utjecaj na njegove obožavatelje i kolege.

Bolest koja se obično naziva “tihim ubojicom”, rak gušterače, često prolazi nezapaženo zbog simptoma koji se lako zanemaruju. Nedavno istraživanje koje je provela Pancreatic Cancer Action Network, a objavio Daily Mail 2022., otkrilo je da nevjerojatnih 83% odraslih nema svijest o simptomima povezanim s ovom bolešću.

Štoviše, većina pojedinaca dobije dijagnozu nakon što se rak već proširio ili metastazirao. Nacionalni institut za rak (NCI) u Velikoj Britaniji izvještava da samo 13% pacijenata može prekinuti liječenje na izvornom mjestu. Stručnjaci su naširoko priznali da rano otkrivanje simptoma može značajno povećati stope preživljavanja.

Prevladavajući početni pokazatelj raka gušterače je prisutnost žute kože i očiju. Ova pojava je rezultat nakupljanja bilirubina, žuto-smeđe tvari koja se stvara u jetri. Normalno, žuč teče u crijeva iz jetre, pomažući u probavi masti. Međutim, ako se žučni kanali začepe, bilirubin se počinje nakupljati, što dovodi do žutila kože i očiju. Žutica također može izazvati simptome kao što su mučnina, povraćanje, probavne smetnje i umor.

Bol u želucu je još jedan znak raka gušterače. Brzi rast tumora u donjem dijelu gušterače može vršiti pritisak na susjedne organe, uključujući želudac. Prema Pancreatic Action Network, približno 70 posto osoba s dijagnozom raka gušterače će se susresti s bolovima u želucu.

Uz nelagodu u trbuhu, osobe koje boluju od raka gušterače mogu se susresti s bolovima u leđima. Obično se ova bol manifestira ispod lopatica, iako se može manifestirati iu ramenima i pojačati u ležećem položaju.

Naglo smanjenje tjelesne težine čest je simptom kod osoba s dijagnozom raka gušterače. To je često praćeno smanjenim ili potpunim gubitkom apetita, što rezultira gubitkom težine. Temeljni uzrok ove supresije apetita može se pripisati nedovoljnoj proizvodnji enzima gušterače koji su neophodni za probavu masti, ugljikohidrata i bjelančevina.

Abnormalne promjene u konzistenciji stolice mogu poslužiti kao dodatni pokazatelj raka gušterače. Plutajuća stolica obično se povezuje s naglim promjenama u prehrani, kao što je konzumacija brokule, graha i leće. Unatoč tome, ovaj fenomen također može nastati zbog nedovoljne proizvodnje žuči, vitalne funkcije koju obavlja jetra za uklanjanje toksina, prekomjernog kolesterola i drugih oblika otpada.

Kada postoji neuspjeh u adekvatnoj apsorpciji žuči, to može rezultirati kemijskom neravnotežom. U slučajevima kada tumor blokira gušteraču, neprobavljena hrana može se prebrzo kretati kroz probavni sustav, što dovodi do neadekvatne apsorpcije hranjivih tvari u gušterači i rezultira proljevom. Posljedično, stolica može sadržavati visoku razinu masnoće, zbog čega izgleda blijeda, masna ili pluta.