Samo sipajte u saksiju i nećete prepoznati svoj SPATIFILIUM: Eksplozija cvijeća kakvu još niste vidjeli!

Kada primijetite da vaša sobna biljka, poput lopatice, nije cvjetala već neko vrijeme, možete je osvježiti dodavanjem organskog gnojiva u korijenje, što će imati isti učinak kao da ste je zamijenili. Ovo gnojivo sadrži sve potrebne hranjive tvari za cvjetanje i sigurno će rezultirati eksplozijom novih cvjetova, vraćajući vašoj biljci prethodnu ljepotu i čineći je ponovo atraktivnom u unutrašnjem prostoru.

Možete slijediti Martinkine smjernice koje su jednostavne za pratiti, čak i za početnike u uzgoju biljaka. Ovo gnojivo je prirodno i može zadovoljiti potrebe drugih sobnih biljaka koje također daju predivne cvjetove kada ih gnojimo. Osnova ovog gnojiva je zobena kaša, koja je bogata azotom, fosforom, kalijumom, borom, magnezijumom i kalcijumom, pružajući biljkama sve hranljive materije koje su im potrebne.

Da biste napravili ovo gnojivo, potrebno je samo 4 kašike valjanih zobenih pahuljica i 1 litar vode. Ovsene pahuljice se stave u blender sa vodom i blendaju dok ne postanu glatke. Zatim se smjesa procijedi kroz sito, a dobijeno gnojivo se sipa u korijenje biljke. Ovo đubrivo je efikasno i može podstaći cvjetanje različitih sobnih biljaka poput orhideja, ljubičica i božićnih kaktusa.

Druga opcija za prirodno đubrivo je korištenje suve kore krompira. Za pripremu ovog đubriva, potrebno je 2 srednja krompira i 0,5 litara vode. Krompir se oguli, a kora rasporedi na pleh i ostavi na suncu da se osuši. Zatim se suva kora stavi u blender i izmiksira u prah koji se pomiješa sa vodom. Ovo đubrivo je bogato hranljivim materijama kao što su kalijum, azot, bor i magnezijum, pružajući biljkama potrebne minerale za rast i cvjetanje. Nakon što se dobro promiješa, može se nanijeti na korijenje biljaka za trenutni poticaj rasta i cvjetanja.