SELJAČKO JELO OD KOPRIVE NA KOJEM SU NAŠE NANE ODRASTALE: Osim što je jako ukusno i jedno je od najzdravijih (RECEPT)

Opće je poznata činjenica da je kopriva korisna za cjelokupno zdravlje. Potiče jake zube i kosti, što ga čini posebno korisnim za pojedince u godinama razvoja, kao i za trudnice i dojilje.

Uključujući ga u svoju svakodnevnu prehranu, možete osigurati dovoljnu zalihu kalcija. Osim toga, njegov visok sadržaj magnezija nudi zaštitu od različitih cerebralnih, vaskularnih, mišićno-tetaničnih i visceralnih stanja.

Poremećaji mogu nastati zbog nedostatka cinka, ali kopriva je pouzdan izvor ovog esencijalnog minerala u potrebnim količinama.

Prisustvo velike količine vitamina K u ovoj supstanci efikasno sprečava pojavu krvarenja, a njena značajna uloga u održavanju zdravlja tela, zajedno sa redovnim unosom u hranu, donela joj je popularni nadimak „faktor dugovečnosti“.

Gvožđe, bakar i vitamin C igraju vitalnu ulogu u pomaganju proizvodnje hemoglobina, dok mangan pomaže u aktiviranju željeza iz njegovog skladištenja. Uključivanje ovih elemenata u vašu dnevnu rutinu može poslužiti kao efikasna preventivna mjera protiv anemije.

RECEPT:
Za pripremu doručka sakupite otprilike 20 svježih kopriva, jednu glavicu luka, kašičicu putera i kombinaciju pet jaja, mlijeka i vrhnja.
Počnite potapanjem koprive u kipuću vodu na pet minuta, a zatim nastavite sa pirjanjem sitno isječenog luka na puteru prije nego što ubacite koprivu. Ostavite smjesu da se krčka još pet minuta, a na kraju je dolijte kombinacijom jaja, malo mlijeka i malo vrhnja.