Vratite cvijeće u život pomoću kore od banane: Četiri trika da vaše biljke budu kao iz botaničke bašte

Banane su nadaleko poznate po svojim nutritivnim prednostima kada se konzumiraju kao dio uravnotežene ljudske prehrane. Ipak, važno je ne zanemariti vrijednost kore, koja služi i kao vrhunski čuvar i neprocjenjiv dodatak za vaše sobne biljke.

Implementacijom ove četiri jednostavne tehnike za njegovanje vaših biljaka, one će izraziti svoju zahvalnost dok vi uživate u pogledu na živopisno, bujno cvijeće koje će nesumnjivo privući divljenje svih.
Pobrinite se da listovi biljaka budu temeljito očišćeni.

Kako biste poboljšali sjaj vaših ljubimaca, vrlo učinkovita metoda uključuje korištenje kore banane za nježno brisanje listova. Na taj način ne samo da ćete ukloniti nakupljenu prašinu, već ćete i nahraniti njihove zelene komponente. Ovaj proces će rezultirati listovima koji imaju sjajan sjaj i živahan izgled. Za optimalne rezultate preporučuje se ponavljanje ove procedure na dva mjeseca.

Nahranite cvjetove

Prema izvještaju Telegrafa, organska priroda kore od banane omogućava im da se lako razgrade i pretvore u kompost bogat hranjivim tvarima, što ih čini odličnim dodatkom za biljke. Da biste koristili kore od banane u vrtlarstvu, jednostavno ih narežite na manje komade i zakopajte ih u tlo oko biljaka ili ruža. To će rezultirati zdravijim i življim biljkama, a vaše će ruže procvjetati kao nikada prije.

Uklonite prisustvo insekata.

Dodatna prednost kore banane je njena sposobnost da efikasno eliminiše insekte. Ovo je posebno korisno za pojedince koji održavaju baštu i ne žele da se oslanjaju na hemijske insekticide. Da biste koristili ovu metodu, jednostavno pomiješajte koru banane, a zatim je zakopajte nekoliko centimetara ispod tla oko biljaka. Kao rezultat toga, insekti će se raspršiti i raspršiti.

Mešavina poznata kao voda od banane je opcija za osvežavajući i hidratantni napitak.

Koristeći koru zrelih banana, možete efikasno hraniti svoje sobne biljke bez potrebe za dodatnim metodama. Napravite jednostavno rješenje za zalijevanje cvijeća tako što ćete kore banane uroniti u vodu i dodati malu količinu smeđeg šećera. Ostavite ovu mješavinu da odstoji dan ili dva prije nego što je koristite za hidrataciju biljaka.

Obilje minerala, uključujući kalcijum, fosfor i kalij, koji se nalaze u kori banane, pokazuje se kao veoma korisno za njegovanje biljaka. Ovi minerali postepeno prodiru u vodu u roku od 24 do 48 sati, stvarajući hranjivo rješenje. Zalivanjem vaših biljaka ovim rastvorom na nedeljnoj bazi, vaša soba ispunjena cvećem odisaće živahnim ambijentom cvetajuće botaničke bašte tokom cele godine.