Sladićeva prognoza do kraja februara iznenadila sve: Možda da se “hvatamo za glavu”

Prema riječima meteorologa Nedima Sladića, izostanak snježnih padavina na planinama u Bosni i Hercegovini je razlog za zabrinutost i začudio nas je.

Trenutne temperature dostižu maksimalnih 18 stepeni, povremeno i 20 stepeni, dok se u centralnom planinskom lancu kreću od 12 do 16 stepeni. Ove temperature premašuju prosjek za otprilike 8 do 10 stepeni.

Nije uobičajeno da se anticikloni dodeljuju imena; samo oluje i uragani, koji imaju potencijal da nanesu fizičku štetu, dobijaju imena. Općenito, možemo predvidjeti promjenu vremenskih obrazaca prema kraju februara, ali bi bilo preuranjeno proglasiti zimu završenom u ovom trenutku.

Predviđeno je da će se zahlađenje proširiti dalje na sjeverne dijelove kontinenta. Važno je priznati da će nivoi padavina ostati minimalni u narednih 5 do 7 dana; međutim, nakon ovog perioda, doći će do porasta naoblake koja potiče iz zapadnih područja.

Od petka, a posebno tokom predstojećeg vikenda, duvaće umjeren do jak južni vjetar, povremeno do olujnih nivoa. Kako budemo prelazili 12. februar, temperatura će biti prikladnija za ovo doba godine.