NIJEDAN UPOZORAVAJUĆI SIMPTOM, KRVNA SLIKA MI JE BILA ODLIČNA:

Smrtnost raka gušterače je dobro poznata, a njegovi simptomi su često nejasni i pacijenti ih lako odbacuju kao privremene bolesti. Uobičajene tegobe uključuju bolove u stomaku, nadimanje, probavne probleme, povećanu kiselost i mučninu. Međutim, postoji jedinstven slučaj sa voditeljkom Ninom Kolundžijom. Uprkos tome što joj je u julu 2020. dijagnosticiran tumor pankreasa, ona tvrdi da nije imala simptome.

Rutinskim i metodičkim pregledima mi je postavljena dijagnoza raka. Rak pankreasa je posebno poznat po svojoj skrivenoj prirodi, koja često ostaje neotkrivena sve dok ne dostigne uznapredovalu fazu. Kada se simptomi pojave, obično je prekasno za efikasan tretman. Zanimljivo je da nisam osjetio nikakve simptome. Ništa nije izazvalo sumnju ili razlog za zabrinutost. Tokom rutinskog pregleda otkriven je problem sa mojom žučnom kesom, što je podstaklo dalju istragu. Međutim, nakon povratka na kontrolni pregled, problem sa mojom žučnom kesom se čudom riješio sam od sebe. Tokom ovog procesa otkrivena mi je cistična izraslina na pankreasu. Moram napomenuti da su moji rezultati krvi bili izuzetno pozitivni, uprkos okolnostima.

Ona je u emisiji “Puls Srbije” na Kurir TV izjavila da je daljim ispitivanjem utvrđeno da je tumor u njenom pankreasu nekancerogeni mucinozni cistični tumor, koji se obično naziva prekancerozni tumor. Ultrazvuk abdomena je pokazao neke promjene, ali je njena krvna slika ostala u odličnom stanju. Naglasila je da se pozorno pridržavala svih preporuka ljekara nakon operacije.

Razlog mog jednogodišnjeg kašnjenja u traženju medicinske pomoći bio je preopterećenost bolnice zbog pandemije Covida. Nakon operacije ostao sam u bolnici dvije sedmice, a za to vrijeme sam imao značajnu ranu na stomaku. Po otpustu nisam mogao a da ne primijetim blagu slabost u ukupnom fizičkom stanju. Odlučan u namjeri da povratim sebe, marljivo sam se pridržavao uputa liječnika, unoseći potrebne promjene u svoju ishranu i redovne šetnje. Kako se bližio kraj januara, šest mjeseci nakon operacije, čekao me je ključan pregled. Srećom, čini se da je za sada sve pod kontrolom, jer mi nije bilo potrebno dalje liječenje, a operacija je uspješno riješila problem”, rekao je domaćin.