SODA BIKARBONA ZA HEMOROIDE: Mogu da se povuku sami, važno je da uradite 2 stvari

Kada je riječ o borbi protiv hemoroida, dva su ključna čimbenika koja igraju ključnu ulogu: prilagodba prehrane i osiguravanje cjelokupne dobrobiti probavnog sustava. Soda bikarbona se pokazala korisnom za brojne pojedince.

Proširene vene u završnom dijelu debelog crijeva obično su poznate kao hemoroidi. U tim venama može doći do upale i proširenja, a poznato je da se svaka druga osoba susreće s hemoroidima. Kada su hemoroidi samo malo povećani i nisu vidljivi izvana, simptomi mogu biti blagi i možda neće biti krvarenja. Međutim, ako hemoroidi strše kroz analni kanal, simptomi postaju teži. U početku su ti čvorovi veličine usporedivi s kuglicama i mogu stršati tijekom pražnjenja crijeva ili fizičkog napora. U drugom stadiju bolesti hemoroidi se sami povlače.

Ako pacijent više ne može prirodno ublažiti hemoroide, mora ih ručno vratiti ili se obratiti liječniku koji može predložiti kirurški zahvat. Kada se dostigne četvrti stadij, hemoroidi se ne mogu smanjiti i operacija postaje jedina opcija. S obzirom na progresiju stanja, preporučljivo je usredotočiti se na prevenciju i rano liječenje. Soda bikarbona može biti korisna u tom pogledu.

Naš tipični način života, karakteriziran dugotrajnim razdobljima sjedenja, nedovoljnom tjelesnom aktivnošću i lošom prehranom, uvelike pridonosi razvoju hemoroida. Osim toga, prekomjerna težina i nezdrava praksa odgađanja pražnjenja crijeva mogu pogoršati stanje. Naprezanje tijekom defekacije, često zbog čestih zatvora ili tvrde stolice, može rezultirati oticanjem i upalom hemoroida.

Najveća važnost leži u dva čimbenika: modificiranje prehrane i očuvanje dobrobiti cijelog probavnog trakta. Brojni su pojedinci otkrili dobrobiti sode bikarbone u ublažavanju zatvora. Nakon obroka odrasli mogu popiti otopinu od 10 grama sode bikarbone otopljene u čaši ohlađene vode. Ako zatvor potraje dulje od tjedan dana, nužno je potražiti savjet liječnika.

U području prirodnih lijekova, soda bikarbona može poslužiti kao vrijedna komponenta u umirujućoj kupki za ublažavanje nelagode koja proizlazi iz zatvora i hemoroida. Za pripremu ove terapeutske kupke potrebno je tri žlice sode bikarbone otopiti u litri tople vode i uliti otopinu u lavor ili dno kade. Uronite u kadu dok ne postigne nižu temperaturu, obično traje od deset do dvadeset minuta. Nakon toga isperite toplom vodom i nježno nanesite neutralnu kremu za bebe na zahvaćeno područje za sveobuhvatno olakšanje.