SRČANU BOLEST ODAJU STOPALA! Ukoliko vidite ovo na svojim NOGAMA obavezno zakažite EKG i provjerite svoja PLUĆA

Srčane probleme obično povezujemo s bolom u grudima, ali zapravo se srčana bolest može očitovati na različite načine i na različitim dijelovima tijela, uključujući i stopala. Oticanje na gležnjevima i nogama može biti znak zatajenja srca, što znači da srce ne radi kako treba i treba mu medicinska pomoć kako bi bolje funkcioniralo.

Edem, odnosno nakupljanje tekućine, često se javlja kao simptom zatajenja srca. Oticanje gležnjeva, stopala, ili čak stomaka može biti posljedica zadržavanja tekućine u tijelu, što može dovesti i do debljanja. Dodatna tekućina u plućima može uzrokovati kratkoću daha, umor, i otežano kretanje.

Osim uobičajenih simptoma, postoje i manje poznati znakovi koji mogu ukazivati na srčane probleme, kao što su uporni kašalj, nadimanje, gubitak apetita, promjene težine, osjećaj zbunjenosti, lupanje ili nepravilan rad srca. Također, mučnina, bol u nozi ili ruci mogu biti neobični simptomi srčanih problema.

Ako primijetite jake bolove u grudima uz mučninu ili osjećaj nelagode, ili ako osjetite peckanje u grudima ili abdomenu, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć. Bol u nozi ili ruci, posebno ako osjećate grčeve dok hodate, također može biti znak srčanih problema i trebate se obratiti liječniku. Ako sumnjate na srčani udar, ne ustručavajte se pozvati hitnu pomoć.