Ako želite da dobijete jaku žetvu dobrog, zrelog paradajza u svom vrtu, potrebno je da dodate ovaj sastojak zemlji. DOVOLJNA JE ŠAKA I GOTOVI STE!

Ukoliko želite da u svom vrtu uzgojite visokokvalitetne i zrele rajčice u velikim količinama, postoji jedan sastojak koji morate dodati zemlji. Samo jedna šaka je dovoljna i rezultati će biti izvanredni – nema povratka nazad.

Pokretanje vlastitog povrtnjaka nije ni lako ni brzo. Potrebno je vrijeme, predanost i mnogo strpljenja. Ako imate paradajz u svom vrtu, ovo je tekst za vas. Kada je u pitanju uzgoj paradajza, važno je poštovati stroga pravila. Pored osnovnih smjernica koje vode ka postizanju željenih rezultata, korisno je znati i neke tajne koje će olakšati proces i donijeti zadovoljavajuće plodove. Iako se može činiti da su jednostavni tretmani poput zalijevanja vodom i izlaganja suncu dovoljni, istina je drugačija.

Za postizanje optimalnih rezultata, važno je intervenirati s određenim sastojcima. Svi ovi sastojci su prirodni i nisu štetni ni za naše biljke ni za nas same. Ovo posljednje čini našu žetvu ukusnijom, ljepšom i obilnijom. Hajde da zajedno razmotrimo koje sastojke možemo dodati zemljištu u kojem uzgajamo paradajz.

Kada je riječ o povrću i paradajzu, evo kako to funkcioniše: Uzgajanje paradajza znači uzgajanje vlastitih plodova bez brige o njihovom porijeklu ili kvalitetu. Jedenje proizvoda iz vlastitog vrta jamči svježinu. Ali kako možemo učiniti paradajz boljim od onog koji možemo kupiti u supermarketu? Prva stvar koju treba znati je da je uzgoj ovog voća prilično jednostavan, ali zahtijeva pažnju. Da biste uzgajali paradajz, jednostavno posadite sjeme nekoliko centimetara ispod zemlje, prekrijte malčem i zalijte. Tada će paradajz teoretski niknuti za dva do tri mjeseca.

Pupoljci će se pojaviti gotovo odmah, ali da biste vidjeli kako plodovi rastu i razvijaju se, morate biti strpljivi. Međutim, postoje mnoge stvari koje možete učiniti kako biste potaknuli normalan razvoj plodova dok čekate. Osim zalijevanja i različitih gnojiva, postoji jedan poseban sastojak bez kojeg nikada ne možete živjeti: ljuske jaja. Da, dobro ste pročitali, možemo koristiti ljuske jaja kao ključni sastojak u našem vrtlarstvu. Hajde da vidimo zašto i kako.

Uzgoj paradajza s dodatkom ljuski jaja: Evo zašto biste to trebali učiniti: Možda zvuči čudno i smiješno, ali je istina: ljuske jaja su lijek za naš paradajz. Ne smijemo zaboraviti da su tehnike iskusnih vrtlara uvijek efikasne i pažljivo osmišljene. Kada pokušavamo uzgajati voće, povrće ili bilje, ne smijemo zaboraviti važnost pružanja pravilnih hranjivih sastojaka. Svi važni nutrijenti ne mogu se dobiti samo iz vode za piće; oni se moraju unaprijediti.

Baš kao što mi ljudi uzimamo vitaminske dodatke kako bismo se osjećali bolje, biljkama su također potrebni vitamini i minerali. Gvožđe, cink i magnezijum su neophodni. Ljuske jaja sadrže mineral koji je veoma važan za paradajz: kalcijum. Kalcijum je neophodan za normalan razvoj korijenskog sistema; uključen je u ćelijske strukture i čini ih znatno otpornijim na napade gljivica i parazita. Kada dođe do nedostatka kalcijuma, to odmah uočavamo sa jasnim signalom: znaci truleži, trulež koja postepeno počinje da deli plod na dva dela.

Kako dodati ljuske jaja u zemlju:

Najbolji način da stavite ljuske jaja u zemlju je da ih sameljete. Trebalo bi da budu gotovo u prahu ili sitno usitnjene. Kašičica usitnjene ljuske dovoljna je da se dodatno pomiješa s zemljom. Ovo možemo uraditi prije nego što posadimo seme paradajza. Zahvaljujući usitnjenoj kori, naš paradajz može dobiti stalni izvor kalcijuma tokom faze rasta.

Ovo je potpuno održiv savjet koji ni na koji način ne ugrožava zdravlje okoliša ili zdravlje vaših biljaka. Ovaj savjet se može koristiti i za njegu svih ostalih dijelova našeg vrta: sve će im koristiti! Osim toga, to je ekonomski održiv pristup. Nema potrebe za kupovinom veštačkih đubriva.