SRPSKI PONOS! Đaci iz Čačka oduševili sve na Forumu na Kipru: Napravili PAMETNU KUĆU, osvojili zlato i specijalno PRIZNANJE (FOTO)

Svakim danom, umjetna inteligencija ulazi u različite aspekte naših života, a evidentno je da je njen napredak još uvijek u toku, što je ilustrovana kohortom mladih naučnika koji efikasno primjenjuju svoju stručnost u praktičnim primjenama.

Na Forumu na Kipru, bivši studenti Tehničke škole iz Čačka, zajedno sa sadašnjim studentima prve godine, pokazali su svoju izuzetnu stručnost i posvećenost razvijanjem Pametne kuće. Ovaj inovativni projekat, koji pokreće veštačka inteligencija, ima za cilj da zaštiti vlasnike kuća i njihove stvari. Njihovo izvanredno postignuće donijelo im je prestižnu zlatnu medalju i posebno priznanje za revolucionarnu inovaciju.

Veljko Jerotijević, član tima, priznao je da je u ranim fazama bilo sumnje u njihov potencijal za uspeh; Ipak, dostignuća tima su dočekana sa ponosom i divljenjem od strane svih.

Razvijena je automatizirana aplikacija koja elegantno prikazuje sve u svakoj odabranoj prostoriji. Bogatstvo nalaza zasnovanih na veštačkoj inteligenciji služi kao izvor inspiracije za sadašnje i buduće učenike ove čačanske gimnazije.

Prema riječima sadašnjih učenika Tehničke škole, jedna fascinantna karakteristika je staza koja se automatski uključuje kada padne mrak, uključujući i unutar kuće. Još jedan interesantan aspekt je regulator temperature, tačnije klima uređaj, koji troši manje energije kada je kuća prazna duži vremenski period. Osim toga, senzor koji prati vlagu u tlu je prilično intrigantan jer pomaže u održavanju nivoa vlažnosti i aktivira sistem za navodnjavanje kada nivo vlage padne ispod unaprijed određenog praga.

Prema riječima Olge Dukić, profesorice u tehničkoj školi, umjetna inteligencija postaje sve prisutnija u našem svakodnevnom životu i rutini. Stoga ova pametna kuća služi kao vrijedna prilika za dalje istraživanje njenih mogućnosti.

Olga Dukić, profesorica, napomenula je da im kuća omogućava da pokažu svoje prisustvo na raznim lokacijama širom svijeta. Kao rezultat učešća na takmičenju na Kipru, dobili su poziv za Salon inovacija u Moskvi.

Prema riječima profesora Dukića, fokus tima će ostati na unapređenju postojećih patenata uz razvoj novih.

Zadatak koji su obavili je značajnog obima, a njihovi koncepti takođe imaju ogroman značaj. To je univerzalno cijenjen aspekt, stoga je imperativ da sve njihove ideje čuvamo, osiguravajući da njihova dostignuća zauvijek ostanu isključivo njihova“, zaključio je Dukić.