STRUČNJACI OTKRILI DA LI JE BOLJI CRVENI ILI BIJELI KROMPIR: Razlika je velika, a ovaj je zdraviji

Obje vrste krompira, crveni i bijeli, obiluju ugljenim hidratima koji su ključni za očuvanje zdravlja crijeva. Osim toga, konzumacija ovih krompira doprinosi unosu kalijuma i vitamina C.

Iako su po nutritivnoj vrijednosti slični, način pripreme krompira može značajno uticati na njegovu korisnost za organizam. Pečeni ili kuhani krompir su bolja opcija od prženog.

Glavna razlika između crvenog i bijelog krompira je u udjelu ugljenih hidrata. Bijeli krompir ima nešto više ugljenih hidrata i kalorija u poređenju s crvenim.

Obe vrste krompira sadrže skrob sličan vlaknima, koji prolazi kroz probavni sistem i doprinosi razmnožavanju korisnih bakterija u crijevima, što ih čini probiotičkom hranom.

Rezistentni skrob u krompiru pomaže u kontroli šećera u krvi, osigurava osjećaj sitosti, sprečava zatvor i snižava nivo lošeg holesterola.

Krompir je također bogat kalijumom i vitaminom C, koji su važni za zdravlje kože, metabolizam proteina i jačanje imunološkog sistema. Crveni krompir sadrži više antioksidativnih jedinjenja u poređenju s bijelim.

Na kraju, obe vrste krompira imaju svoje prednosti, a ključno je kako ga pripremate. Dok mnogi uživaju u pomfritu, važno je napomenuti da prženi krompir može biti manje zdrav zbog velike količine ulja i soli koja se koristi pri pripremi.