Suho Meso Iz BiH Proglašeno Za NAJB0LJE NA SVIJETU: Evo Kako Se Pravilno Suši

Nakon što smo proveli nekoliko upita, sastavili smo popis bitnih smjernica za postizanje savršenog suhog mesa u ovoj industriji. Uvjereni smo da će vam se ove preporuke pokazati neprocjenjivim.

Bez obzira na način sušenja mesa, njegov će okus uvijek biti vrhunski; međutim, moraju se poduzeti posebni koraci kako bi se osigurala proizvodnja visokokvalitetnog proizvoda.

Održavanje pravilne higijene ključno je kada je u pitanju proces sušenja mesa. Bitno je osigurati da sve posuđe i površine koje dolaze u dodir s mesom budu temeljito očišćene. Ovo je osobito značajno kada se meso suši na zraku, jer taj proces može potrajati dosta vremena. Važno je napomenuti da, iako se određena količina bakterija može razviti na ovim proizvodima, oni ne predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje.

Nakon što je meso orezano, ključno ga je ohladiti i ocijediti. Ovaj korak je neophodan kako bi se prisutnost krvi u mesu svela na najmanju moguću mjeru, budući da se krv brzo kvari i može negativno utjecati na okus. Stoga je vrlo poželjno osigurati da meso sadrži što je moguće manje krvi.

Osobne preferencije domaćina igraju ključnu ulogu u određivanju idealnog komada mesa. Neki pojedinci odlučuju sušiti na zraku isključivo vrhunske dijelove, dok ih drugi odlučuju zamrznuti ili sačuvati cijele.

Dodavanje soli igra ključnu ulogu u ovom koraku, jer uzrokuje spajanje vlakana unutar mesa i otpuštanje vlage, čime se ubrzava proces sušenja. Nekada bi se meso solilo do tjedan dana, a poželjno je da se to vrijeme soljenja produži, uz povremeno odvajanje tekućine. Osim toga, ako je meso naslagano jedno na drugo u posudi, nužno je promijeniti njihov raspored. Posljedično, dio koji je prvobitno bio postavljen blizu vrha sada bi trebao biti smješten na dnu.

Za postizanje najboljih rezultata preporuča se minimalizirati količinu dima kod sušenja mesa na roštilju. Jedan pristup je zapaliti vatru na otvorenom i koristiti samo žeravicu u području s mesom. Alternativno, određene pećnice su posebno dizajnirane za ograničavanje dima koji dolazi u dodir s mesom. Dim igra ključnu ulogu u davanju posebnog okusa mesu tijekom ovog procesa. Međutim, prekomjerno pušenje može imati negativne zdravstvene implikacije, stoga je važno biti umjeren.

Kako bi se postigao željeni rezultat savršeno pečenog mesa, bitno je primijeniti kombinaciju povremenog i učestalog paljenja. Meso mora proći proces dehidracije izlaganjem toplini i zraku. Odabir visokokvalitetnog drva ključan je u ovom pothvatu. Na primjer, ako želite postići vizualno privlačnu crvenu nijansu u mesu, drvo izbora obično je bukva.