VLADETA OTKRIO KAKO DA PREPOZNAMO PRAVOG PRIJATELJA: Dobro zapamtite njegove reči, samo ovako ćete odmah znati

Iako je po zanimanju bio psihijatar, njegova su se intelektualna zanimanja protezala daleko izvan njegova profesionalnog područja. Usred predavanja dao nam je vrijedan savjet: umjesto da tražite prijatelje na temelju zajedničkih interesa ili osobina, dajte prednost kvaliteti iskrenosti u potencijalnim prijateljstvima.

Pokojni Vladeta Jerotić, vrlo cijenjena osoba u raznim disciplinama uključujući psihijatriju, filozofiju, teologiju i pisanje, ostavio je neizbrisiv dojam svojom golemom stručnošću i intelektualnim doprinosom. Nakon stjecanja medicinske diplome, ovaj renomirani znanstvenik svoj je fokus prebacio na područje psihijatrije, gdje su mu njegove iznimne vještine i nepokolebljiva predanost pacijentima priskrbili široko priznanje kao istaknutom liječniku i edukatoru.

Jerotićeva intelektualna nastojanja sežu daleko izvan područja medicine, obuhvaćajući duboko istraživanje religije i filozofije. Njegovi spisi zadiru u širok raspon tema, uključujući osobni razvoj, etiku, individualnu slobodu i temeljnu svrhu postojanja. Svojim dubokim uvidima i kontemplativnom prirodom, Jerotić je osvojio čitatelje diljem svijeta, zasluživši njihovo divljenje i poštovanje.

Njegovo umijeće kao predavač bilo je iznimno, a njegove propovijedi nastavljaju paliti inspiraciju i motivaciju u nebrojenim pojedincima čak i sada. Bio je otvoren za uključivanje u razgovore o složenosti života i poticao je pojedince da krenu na duboko putovanje samoistraživanja. Kroz govorne riječi na predavanjima i pisane radove zalazio je u širok raspon tema, uključujući međuljudske veze, partnerstvo, brak, odgoj djece i prijateljske veze.

U našoj potrazi za suputnicima često ovisimo o zajedničkim interesima, dobrom karakteru, zajedničkim težnjama i osjećaju pouzdanosti. Međutim, što se događa kada nam prijatelj skrene pozornost na naše pogreške? Kako bismo trebali reagirati u takvim situacijama?

Prema riječima renomiranog znanstvenika Vladete Jerotića, ključno je tražiti osobe koje mogu dati poštenu i konstruktivnu kritiku koja ima moć iznenaditi. Kad se suoči s takvim povratnim informacijama, treba odgovoriti sa zahvalnošću i spremnošću da se pozabavi svim identificiranim problemima.

Prijateljstvo može poslužiti i kao lakmus test. Pravi prijatelj utjelovljuje iskrenost, njeguje vezu lišenu fasada ili pretvaranja. S tim u vezi, glasoviti Jerotić daje vrijednu lekciju – “mudrost crpimo od protivnika, a ne od drugova.

Naša je sklonost zanemariti riječi naših protivnika, kao što već dugo znate: znanje se stječe od naših neprijatelja, a ne od naših saveznika. Dakle, koga doista možemo smatrati prijateljem? Prijatelj je netko tko privatno preispituje naše postupke i suočava nas s njima. Ovaj prijatelj treba trenutak da razmisli, a zatim odgovara: “U pravu si, draga. Hvala ti što si mi skrenuo pažnju na ovo.” S druge strane, ako je taj takozvani prijatelj neiskren, mogli bi uzvratiti: “Ti bi meni trebao reći isto! Od danas više nismo prijatelji.” Ovo služi kao test pravog prijateljstva. Pravi prijatelj oklijeva nam reći istinu u lice, bojeći se gubitka našeg prijateljstva. Posljedično, možemo čuti neke istine o sebi od naših neprijatelja. Naravno, skloni su i pretjerivanju. To je shvatljiva realnost”, zaključio je.