Svi ovako kuhaju rižu, ali ne znaju da mogu dobiti rak: prestanite dok ne bude prekasno, ovo je pravi način!

Prema Ahwazu, značajan broj pojedinaca nesvjesno sebe dovodi u opasnost od raznih zdravstvenih komplikacija, kao što su bolesti srca, dijabetes i rak, kijanjem na ovaj poseban način.

Da li se i pirinač kuva u loncu dok sva voda ne ispari?

Nove studije pokazuju da konvencionalna tehnika kuvanja možda neće efikasno eliminisati arsen iz pirinča. Osim toga, prisustvo arsena u riži može se pripisati korištenju industrijskih zagađivača i pesticida u tlu. “Telegraf.rs” prenosi da je ovo hemijsko jedinjenje povezano sa raznim zdravstvenim problemima, kao što su bolesti srca, dijabetes, rak, poremećaji u razvoju.

Na Univerzitetu u Belfastu, profesor Andy Meharg izveo je niz eksperimenata kako bi procijenio efikasnost tri različite tehnike kuhanja pirinča.

Profesor Meharg je u početnoj demonstraciji ilustrovao primarnu tehniku ​​kuvanja pirinča. Kombinujući jednu šolju pirinča sa dve šolje vode, primetio je kako voda postepeno nestaje kako se pirinač kuva. Zanimljivo je da je sadržaj arsena u pirinču ostao nepromijenjen tokom cijelog ovog procesa.

Koristeći drugačiji pristup, odlučio je da sipa pet šoljica vode na šolju pirinča. Nakon što je pirinač bio skuvan, odbacio je višak vode i otkrio da je količina prisutnog arsena smanjena za pedeset posto.

Potapanjem pirinča u vodu preko noći nivo toksičnih materija se može smanjiti za značajnih 80%, što predstavlja treću alternativu za njegovu pripremu.

Prema naučnicima, najoptimalniji način kuhanja riže je prikazan na sljedeći način:

Ostavite pirinač da se namače u vodi preko noći.
Nastavite ispirati predmet dok voda ne postane bistra.
Uklonite višak vode iz riže.
Stavite pirinač u posudu koja je napunjena vodom koja je pet puta veća od zapremine.
Kada se proces ključanja završi, smanjite vatru i ostavite da se pirinač lagano kuva oko 15 minuta.
Upotrijebite viljušku da promiješate pirinač.