SVI SE ŽALE NA JAK KAŠALJ P0SLEDNJIH MJESEC DANA: Pulmolog dao DIJAGNOZU, ovo ni malo NIJE NAIVNO

Trenutno su alergije široko rasprostranjene i često se mogu zamijeniti sa prehladom ili virusnim infekcijama; međutim, važno je napomenuti da alergije obično ne uzrokuju povišenu temperaturu, što ih razlikuje od drugih bolesti.

U posljednje vrijeme sve veći broj pojedinaca izražava svoje pritužbe na neobičan kašalj – kašalj bez vlage, kašalj koji traje, kašalj koji se javlja neočekivano, čak i kašalj koji ometa san u sitne sate. Prema mišljenju medicinskih stručnjaka, postoje brojni potencijalni uzroci za ovu pojavu, a prvenstveno se mogu pripisati potencijalnim alergijama ili astmi. Međutim, drugi faktor koji doprinosi mogao bi biti pretjeran rad klima uređaja u posljednje vrijeme.

Prema mišljenju stručnjaka, nadražujući kašalj može se pripisati bilo kojem od gore navedenih uzroka. Međutim, ključno je napomenuti da ovaj kašalj ne bi trebao trajati duže od tri sedmice. Ako je tako, preporučljivo je podvrgnuti se temeljnom pregledu pluća. Najveći prioritet je pravovremeno identificirati osnovni uzrok i primijeniti odgovarajući tretman kako bi se smanjio rizik od potencijalnih komplikacija.

Prema rečima dr Mihaila Stjepanovića, direktora Klinike za pulmologiju KCS, naša pluća slabo reaguju na značajne temperaturne varijacije. Prelazak iz hladnijeg u toplije okruženje može izazvati respiratorne grčeve, što može doprinijeti kašljanju.

Prema rečima pulmologa, postoje izveštaji iz različitih globalnih studija koji ukazuju na porast slučajeva astme tokom letnjih meseci. Ovo povećanje zdravstvenih problema može se pripisati fluktuirajućim temperaturama, što navodi pojedince da potraže medicinsku pomoć. Sama klima predstavlja izazov jer ljudi doživljavaju drastične temperaturne varijacije. Na primjer, pojedinci mogu rashladiti svoj životni prostor na 19 stepeni, dok vanjske temperature dostižu 40 stepeni. Prelazak iz hladnog u toplo okruženje može dovesti do iritacije disajnih puteva, kašlja, stezanja u grud

ima i poteškoća s disanjem.

Razlikovanje između obične prehlade i alergijske reakcije može biti prilično izazovno.

Trenutno su alergije široko rasprostranjene i izazivaju konfuziju među pojedincima jer se njihovi simptomi mogu razlikovati od simptoma prehlade i virusnih infekcija, jer obično ne uključuju temperaturu.

Prema riječima pulmologa, “Uobičajeni simptomi su kašalj, svrbež očiju, pojačan iscjedak iz nosa i suzenje očiju. Laboratorijskim analizama možemo utvrditi da li postoji upala ili infekcija u respiratornom sistemu. Međutim, osobe koje imaju alergije u različitim godišnjim dobima morat će se podvrgnuti daljnjim pregledima, kao što su kožni testovi, kako bi se započelo pravovremeno liječenje alergije prije početka određene sezone.