TAČNA SATNICA – EVO KADA NAM STIŽU PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM: Očekuju nas obilne padavine, u ovim delovima Srbije biće NAJGORE

U bliskoj budućnosti možemo očekivati ​​brzu promjenu vremenskih uvjeta, nakon kratkog razdoblja relativne stabilnosti.

Srbija danas očekuje povećanje oblačnosti. Unatoč tome, veći dio dana ostat će suho, a temperatura će biti relativno topla za sadašnje doba godine.

Najviša temperatura u Beogradu iznosit će 21°C, dok će se u ostalim krajevima temperatura kretati od 18 do 22°C. Topla jesenska klima poklopit će se s blagim jugozapadnim vjetrom.

Kako dan odmiče, primjetna je značajnija promjena vremenskih obrazaca.

Prognoza vremena za sjeverozapadnu Srbiju ukazuje na vjerojatnost jačeg naoblačenja s grmljavinom i padavinama nakon 16 ili 17 sati. Naime, ovakva promjena vremenskih prilika očekuje se u područjima Bačke i Srema. Kako večer i noć odmiču, očekuje se širenje padavina i na ostala područja Srbije.

Najviše padavina u srijedu ujutro očekuje se u središnjim, zapadnim i sjeveroistočnim područjima Srbije, i to u Pomoravlju, Podunavlju i Braničevu. Nasuprot tome, u Vojvodini će u istom razdoblju doći do prestanka padalina.

Ujutro i sredinom dana bit će priljeva obilnijih oborina koje će napredovati prema jugu. Zbog toga će najviše oborina biti u južnim i središnjim krajevima, dok se na sjeveru poslijepodne predviđa razvedravanje uz sunčano vrijeme.

Na jugu Srbije padavine će se zadržati duže, a prestanak se očekuje u večernjim satima.

Generalno gledano, u Srbiji se predviđa količina oborina od 5 do 15 litara kiše po kvadratnom metru, uz izuzetak pojedinih područja. U zapadnim, središnjim, sjeveroistočnim i južnim krajevima očekuje se obilnija oborina, od 20 do 40 litara kiše po četvornom metru.

U srijedu ujutro predviđen je dolazak hladne fronte sa sjevera. Ovaj front će se kretati kroz Vojvodinu prije nego što se proširi na druge dijelove Srbije. Njegovim prolaskom prolazno će pojačati jačinu sjeverozapadnog vjetra, a slijedit će osjetno svježije zračne mase sa sjevera.

U srijedu se očekuje najviša temperatura od 10 do 16°C. Kako će jutro biti oblačno i kišovito, očekuje se da će minimalna temperatura biti relativno slična najvišoj temperaturi tijekom dana.

U četvrtak će se vrijeme nakratko stabilizirati uz razvedravanje. No, jutro se očekuje prohladno, povremeno sa slabim mrazom.

Jutarnja temperatura kretat će se od 0 do 6°C, a najviša dnevna od 13 do 17°C, najviša u Beogradu od 15°C.

Vrijeme će se pogoršati u petak. Padu temperature prethodit će kratkotrajno blaže, koje će biti popraćeno jakim jugoistočnim udarima. Vikend donosi još hladnije vrijeme i sjeverozapadnjak. U subotu se u gorju na višim nadmorskim visinama predviđa prelazak kiše u susnježicu i snijeg.

Obično je najviši temperaturni raspon za ovu sezonu između 11 i 15°C. No, jučer i danas zabilježen je osjetan porast od oko sedam stupnjeva iznad prosjeka. Sljedećih dana očekuje se povratak temperatura oko ili malo iznad prosjeka kao posljedica zahlađenja.

Unatoč prognozi pada temperatura zraka idućih dana, nema naznaka značajnijeg zahlađenja koje bi ličilo na zimsko vrijeme. Umjesto toga, vrijeme postupno prelazi u tipičniju jesensku klimu.