Taj je cvijet bio u vrtu svake kuće u Jugoslaviji: a onda smo ga svi zaboravili! Nema otpornije biljke od ove!

Prošlog proljeća dobio sam pošiljku sjemena karanfila iz Turske. U početku sam imao rezerve oko sadnje karanfila. No, kako se bližilo proljeće, odlučila sam konačno posaditi sve zanemarene stvari iz prethodnih godina, a to su i karanfili.

U osamljenom području na najudaljenijoj točki vrta pažljivo sam posadio kolekciju živopisnih karanfila i odmah ih zanemario. Bez ikakvog nadzora ili uplitanja, ovo je cvijeće cvjetalo zapanjujućom brzinom, naizgled rastući brzinom osvjetljenja.

Iako je vrhunac ljeta, moje cvatnje kao da nema. Tražeći odgovore, obratila sam se majci i raspitala se o očekivanom dolasku mog cvata. Njezin je odgovor bio jednostavan, ali razočaravajući: “Sljedeće godine!

U početku sam vjerovao da se šali, no daljnjim čitanjem pokazalo se da će se cvijet razvijati relativno sporije ako ga posijemo iz sjemena.

Za rascvjetani ljetni prikaz odlučite se za turske karanfile kao već uzgojene sadnice koje možete kupiti na raznim tržnicama.

Srećom, prošlog sam ljeta imala priliku svjedočiti zadivljujućem cvatu turskih karanfila, čija me ljepota odmah osvojila. Mnoštvo živopisnih latica izronilo je iz kreveta čiste radosti, zasitivši vrt divnom aromom. Ne mogavši ​​odoljeti njihovoj privlačnosti, otrgnula sam pregršt cvijeća i posložila ih u vazu. Tada sam otkrio njihovu iznimnu dugovječnost, budući da su ostali živahni i svježi impresivna dva tjedna prije nego što su konačno uvenuli.

Dopustite mi da podijelim nekoliko korisnih prijedloga za uzgoj ovog prekrasnog cvijeća:

Idealno vrijeme za sijanje karanfila u vašem vrtu je mjesec travanj. Međutim, važno je napomenuti da sadnice treba saditi sredinom svibnja, najbolje navečer kako ne bi bile izložene jakom suncu, jer se karanfili ne vole presađivati ​​u takvim uvjetima.
Kako biste osigurali optimalnu njegu karanfila, preporuča se štedljivo zalijevanje, samo jednom ili dva puta tjedno, jer pretjerana voda može biti štetna za njegovo dobrobit. Uz to, sadnjom vašeg karanfila u teglicu za cvijeće ne samo da ćete poboljšati njegov izgled, već ćete pridonijeti i njegovoj dugovječnosti, stvarajući veseo i postojan izgled.
Tijekom zimske sezone, karanfili pokazuju izuzetnu otpornost, dopuštajući im da mirno spavaju u vrtu do dolaska proljeća, kada bujaju živahnim životom. Ako odlučite uzgajati ovo prekrasno cvijeće u posudi, preporučljivo je koristiti tlo koje ima umjerenu razinu propusnosti.
Kako bi spriječili štetu od kiše i vjetra, preporučljivo je osigurati karanfil koji može doseći visinu od 50 centimetara. Alternativno, postoje patuljasti karanfili koji narastu samo do 25 cm. Razdoblje cvatnje karanfila proteže se do kasnog ljeta, a najživlji i najfiniji cvjetovi krase nas u lipnju i srpnju.