Utrnulost ruku je ključni smptom 0zbiljnih bolesti. 97% ljudi ignorira ovo upozorenje-U OVOJ FAZI 0BRATITE SE LJEKARU

Neobjašnjiva utrnulost ruku, osobito kada je popraćena drugim simptomima, potencijalno može ukazivati ​​na temeljne zdravstvene probleme koje ne treba zanemariti.

Osjećaj utrnulosti u rukama ne zahtijeva nužno hitan alarm; često nastaje zbog dugotrajnog položaja ruke ili spavanja na način da se šaka stisne. Međutim, postoje slučajevi u kojima se to može pripisati korištenju određenih lijekova ili upali u karpalnom tunelu. Mogući uzroci su brojni, a ključno je potražiti liječničku procjenu u određenim slučajevima, kako savjetuje Heidi Moawad.

Prema studiji koju je proveo stručnjak, utrnulost u rukama može ukazivati ​​na cerebrovaskularni incident, što je oštećenje mozga koje je posljedica smanjenog protoka krvi u određeno područje. Jedan od uobičajenih simptoma ovog stanja je utrnulost jedne strane tijela. Ključno je rano dijagnosticirati ovo potencijalno po život opasno stanje kako bi se spriječile trajne posljedice ili čak spasio život osobe. Važno je napomenuti da je sindrom karpalnog tunela zasebno stanje.

Smješten u sredini zapešća nalazi se karpalni tunel u kojem se nalazi vitalni srednji živac odgovoran za pružanje osjeta vašim prstima. Dr. William Morrison pojašnjava da radnje koje se ponavljaju, poput tipkanja na računalu ili zamršenog rada na sklapanju, mogu izazvati upalu u tkivu koje okružuje srednji živac, što dovodi do kompresije i naknadnih simptoma. Ovi se simptomi mogu manifestirati kao utrnulost, praćena osjećajem bockanja, boli i gubitka snage u zahvaćenoj ruci.

Odgovarajuće razine vitamina B12 neophodne su za održavanje zdravih živaca. Prema studiji provedenoj 2017. godine, nedostatak ovog vitamina može dovesti do utrnulosti i ruku i stopala. Osim toga, pojedinci mogu osjetiti slabost, poteškoće s pokretljivošću i ravnotežom, kao i oštećenu kognitivnu funkciju. U rijetkim slučajevima mogu se pojaviti i halucinacije. ZdravéStravování je već obrađivao temu nedostatka vitamina B12 i s njim povezanih simptoma.

Primjena određenih lijekova može dovesti do razvoja neuropatije, stanja koje karakterizira oštećenje živaca, pokazalo je istraživanje koje su proveli američki znanstvenici. Ova nuspojava posebno je česta među pojedincima kojima su propisani lijekovi za liječenje raka. Utjecaj ovih lijekova može se proširiti i na gornje i na donje ekstremitete. Nadalje, postoje i druge vrste lijekova, poput antibiotika, lijekova protiv napadaja i lijekova za srce i krvni tlak, koji mogu izazvati utrnulost.

Ako naiđete na obamrlost u više regija ili ako je utrnulost popraćena dodatnim simptomima, Stacy Sampson savjetuje da potražite liječničku pomoć. Kada utrnulost nastane iznenada bez jasnog uzroka i praćena je slabošću, paralizom, poteškoćama u govoru ili jakom glavoboljom, nužno je hitno konzultirati liječnika.