Tajna savršenih domaćih kora: Bosansko tijesto koje uvijek uspijeva iz prve, tanko i prozirno, bez ikakvih problema s pucanjem ili kidanjem!

Vrhunski burek i pite bosanske kuhinje poznati su po svojoj sposobnosti da zaokupe nepce. Za stvaranje autentične bosanske pite, ključan element leži u preciznoj pripremi kore, receptu koji se prenosi generacijama vještih bosanskih domaćica.

Da bi se postigao željeni rezultat, ključno je da poklopci imaju gotovo prozirnost uz održavanje čvrste kompozicije koja je otporna na bilo kakve znakove oštećenja kao što su pucanje ili kidanje. Uz pažljivo pridržavanje recepta i uputa, čak i oni sa ograničenim iskustvom mogu uspješno napraviti kore koje podsjećaju na iskusne domaćice. Imajte na umu da ovaj recept daje dovoljno tijesta za pripremu dvije kore.

Sastojci:

Potrebna količina brašna je 500 grama.
Količina vode od 300 ml.
Mjera od dvije kašičice soli
Mala količina ulja.

Instrukcije:

U zdjelu stavite brašno i pomiješajte ga sa solju prije nego što brzo sipate vodu. Rukama mijesite tijesto dok ne dobije glatku konzistenciju, bez grudvica. Nastavite tako što ćete tijesto podijeliti na dva jednaka dijela i ostaviti da odstoji 15 minuta.
Oklagijom poravnajte rezance dok ne budu debljine otprilike 1 cm. Uzmite tepsiju i ravnomjerno rasporedite po njoj kašiku ulja. Prvu koru stavite u pleh i pokapajte još jednu kašiku ulja. Ponovite ovaj postupak sa drugom korom. Ostavite obe kore da odmaraju 20 minuta.
Počnite s polaganjem kora koje treba razvaljati na netaknuti stolnjak. Obema rukama pažljivo razvaljajte testo, pazeći da ga delikatno rastežete mekim delovima prstiju kako biste izbegli ubode u kori. Postepeno rasporedite tijesto po stolu dok ne dobije tanku i gotovo providnu konzistenciju.
Da biste napravili fil po želji, napunite kore u skladu s tim. Zatim savijte krajeve kore da dobijete pravougaoni oblik. Koristeći stolnjak pažljivo zarolajte pitu. Rukama ga oblikujte u oblik potkovice i nježno stavite na podmazan lim za pečenje.
Da biste uživali u besprijekornoj bosanskoj piti, jednostavno ponovite postupak koristeći drugu koru i stavite je u zagrijanu rernu na 180 stepeni na 15-20 minuta.