TREBATE URADITI KOLNOSKOPIJU, AKO IMATE OVA 2 SIMPTOMA: Čak i ako imate manje od 50 godina

Daily Mail izvještava da liječnici upozoravaju pojedince mlađe od 50 godina da budu oprezni zbog dva specifična simptoma, jer učestalost raka debelog crijeva među mlađim pacijentima raste alarmantnom brzinom.

Prema dr. Jamesu Clearyju, specijalistu gastroenterologije i onkologije, osjećaj umora i nenamjernog gubitka težine mogu ukazivati ​​na prisutnost bolesti koja se obično naziva “tihim ubojicom”.

Ako pojedinci imaju ove simptome, njegova preporuka je da se podvrgnu kolonoskopiji.

Rast i širenje raka debelog crijeva često može ostati neotkriven dulje vrijeme, budući da se simptomi često pogrešno tumače kao da nisu povezani s bolešću.

Kako se približavamo kraju desetljeća, predviđa se udvostručenje populacije ispod 50 godina da će je uzdići na vodeći uzrok smrtnosti od raka u Sjedinjenim Državama.

Dok liječnici nastavljaju s naporima da utvrde uzrok ove zagonetne epidemije, često se navode uobičajeni krivci kao što su nezdrava prehrana, sjedilački način života i konzumacija alkohola.

Prema gastroenterolozima, osobama mlađim od 45 godina općenito se ne savjetuje da se podvrgnu probiru za rak debelog crijeva. Međutim, ako mladi pojedinci osjete simptome poput anemije i nenamjernog gubitka tjelesne težine, ipak im se preporučuje da se podvrgnu kolonoskopiji.

Prema dr. [Prezime], ako imate samo jedan simptom, možda bi bilo vrijedno razmisliti o kolonoskopiji. Međutim, ako imate dva od ovih simptoma, statistička vjerojatnost se povećava, zbog čega je vrlo preporučljivo podvrgnuti se kolonoskopiji. Zakažite svoju kolonoskopiju što je prije moguće.

Tijekom kolonoskopije, liječnik koristi fleksibilnu cijev opremljenu kamerom na vrhu kako bi obavio pregled umetanjem u rektum.

Cilj pregleda je identificirati sve promjene u debelom crijevu, uključujući upalu i prisutnost polipa, koji su nakupine stanica koje se pojavljuju duž sluznice debelog crijeva. Iako je većina polipa dobroćudna, postoji mogućnost da određeni polipi postupno napreduju u rak.

Kao odgovor na sve veće stope ovog stanja među mlađim pojedincima, Radna skupina za preventivne usluge SAD-a donijela je odluku o snižavanju dobi za probir s 50 na 45 godina 2021.

Značajan pokazatelj koji može uhvatiti pojedince nespremne je prisutnost krvi u stolici ili prilikom brisanja. Kada krv izgleda svijetlocrvena, to znači da je svježija i da potječe iz donjeg dijela debelog crijeva, u neposrednoj blizini rektuma. Ova se pojava često krivo tumači kao hemoroidi, osobito kod mlađih osoba.

Anemija uzrokovana nedostatkom željeza, kako je naglasio liječnik, može biti posljedica gubitka krvi. Očito je da se krvarenje, čak i neznatnog opsega, može dogoditi bez znanja pacijenta.

Anemija se može razviti kao posljedica gubitka krvi kada tijelo odbacuje crvene krvne stanice koje sadrže željezo.

Prevalencija anemije uzrokovane nedostatkom željeza najveća je među ženama koje imaju menstruaciju i osobama koje slijede vegetarijansku prehranu, jer postoji manja vjerojatnost da će konzumirati dovoljno hrane bogate željezom. Klinika Mayo navodi da ovo posebno stanje može rezultirati simptomima poput umora, slabosti, blijede puti, nelagode u prsima, hladnih ekstremiteta i lomljivih noktiju.

Ključno pitanje, bez sumnje, je razlog za pojavu anemije uzrokovane nedostatkom željeza kada se dijagnosticira kod pojedinca.

Ako se netko uistinu bori da pruži valjano opravdanje, možda bi bilo preporučljivo da se ta osoba podvrgne kolonoskopiji.

Dr. Cleary sugerira da ako doživite nenamjerni gubitak težine, to može biti znak da je kolonoskopija neophodna. Razlog tome je što rak debelog crijeva može dovesti do promjena u obrascima crijeva, uključujući veću učestalost proljeva.

Kada tijelo doživljava uporni proljev, to ukazuje na brz proces probave koji ometa apsorpciju kalorija i hranjivih tvari. Nadalje, rak debelog crijeva može dovesti do simptoma poput mučnine, bolova u trbuhu, smanjenog apetita i smanjenog unosa hrane.

Važno je napomenuti da na rak može ukazivati ​​prisutnost čvrste stolice, jer se one mogu pripisati prisutnosti tumora koji blokiraju debelo crijevo ili drugih prepreka. S druge strane, sporadični slučajevi rijetke stolice obično su povezani sa stanjima kao što su zatvor ili sindrom iritabilnog crijeva (IBS).

U Sjedinjenim Američkim Državama rak debelog crijeva i rektalnog karcinoma zauzima treće mjesto po učestalosti raka i treći je najveći uzrok smrtnosti među muškarcima i ženama.

Prema Američkom društvu za rak (ACS), predviđa se da će oko 153 000 slučajeva raka debelog crijeva biti identificirano do 2023. godine, pri čemu će se 19 500 tih slučajeva dogoditi kod osoba mlađih od 50 godina. Samo ove godine, procjenjuje se da će 53 000 slučajeva umreti bit će izgubljen zbog ove bolesti.
Iako je došlo do napretka u novijim istraživanjima, točni uzroci epidemije i dalje su neizvjesni, ostavljajući stručnjake u neizvjesnosti.