TRIK ISKUSNIH BAŠT0VANA: Posadite jednu od ovih biljaka pokraj luka i urod će se PODUPLATI

Kada je u pitanju vrtlarstvo, ključno je varirati vrste biljaka na temelju njihovih specifičnih potreba. U prošlosti je plodored bio glavno rješenje za to, ali danas mješovite kulture dobivaju na popularnosti. Sadnjom više biljnih sorti u istu gredicu, prostor se učinkovitije iskorištava, pa su mješovite kulture posebno korisne za manje vrtove.

Unutar mješovite kulture, slične prirodnom svijetu, biljne zajednice uspijevaju u neposrednoj blizini jedna drugoj tijekom vegetacijske sezone. Ovakav raspored omogućuje njihovom lišću stvaranje sjene, štiteći tlo i čuvajući vlagu sprječavajući isparavanje. Pravilno organizirana mješovita kultura u gredici zahtijeva promišljen odabir biljaka koje se međusobno nadopunjuju i iznad i ispod površine. Ključno je osigurati da listovi i plodovi biljaka ne predstavljaju opasnost jedni za druge, a istovremeno osigurati dovoljno prostora za svjetlost i cirkulaciju zraka.

Lisnato povrće čini savršenu pratnju korjenastom povrću, primjerom skladnog sparivanja.

Kada planirate svoj vrt, ključno je razmotriti kompatibilnost različitih biljaka u pogledu potreba za hranjivim tvarima i osjetljivosti na bolesti. Na primjer, nije preporučljivo saditi rajčice i paprike u neposrednoj blizini jer imaju slične zahtjeve prema tlu i osjetljive su na iste štetnike. Međutim, kupusnjače mogu uspijevati ispod rajčice, iskorištavajući prostor i postaju otpornije zahvaljujući prirodnim repelentima koje luči rajčica i koji štite od štetnika kupusnjača. Još jedna korisna praksa je uključivanje začinskog bilja u vaš cvjetnjak, jer ono može poboljšati okus susjednih biljaka.

Za optimalan rast, cikla uspijeva ako se sadi uz luk, mladi luk, bosiljak, grah, zelenu salatu, kupus ili rajčice. Kada se sadi u neposrednoj blizini luka, djeluje kao prirodno sredstvo odvraćanja od određenih štetnika i neželjenih biljaka.

U vrtu se luk i mrkva često sade zajedno zbog obostrano korisnog odnosa. Luk ima sposobnost tjeranja mrkvine muhe, dok mrkva tjera lukovu muhu. Osim toga, ako se uz luk posije kamilica, može pojačati njegovu aromu. Ovi biljni pratioci djeluju kao krajnji zaštitnici, štiteći jedni druge od štetnih nametnika. Luk igra ključnu ulogu u zaštiti mrkve emitiranjem alicina, tvari poznate po svojim insekticidnim i fungicidnim svojstvima.

Zelena salata, češnjak, korabica, mrkva, kukuruz, grašak, rotkvica, suncokret, luk, cikla, celer i kumin izvrsni su pratioci rajčice u vrtu, njegujući skladan odnos između ovih biljaka.

Luk, češnjak, zelena salata, kopar, bob, cikla, anis, celer, kupus, komorač, korijander i kumin izvrsni su prijatelji krastavcima. Ipak, najbolje je izbjegavati sadnju krastavaca u blizini krumpira, rajčice, radiča i rotkvica.