TRLJA LI SE MAČKA UZ VAŠE NOGE: Evo šta vam pokušava reći

Zagonetna priroda mačaka je zadivljujuća jer posjeduju različite metode prenošenja poruka. U njihovom repertoaru gesta ističe se čin trljanja o donje udove koji nosi mnoštvo interpretacija. U većini slučajeva ovo ponašanje služi kao pokazatelj njihove naklonosti i nepokolebljive odanosti prema vama. Zaronimo sada dublje u zamršenost ove fascinantne navike.

Mačke koriste svoje osjetilo mirisa za prikupljanje informacija o svojoj okolini, naglašavajući važnost vlasnika i okoline. Feromoni, koje luče žlijezde na različitim dijelovima njihova tijela kao što su brada, obrazi, čelo i šape, igraju ključnu ulogu u tom procesu. Iako ljudi možda neće otkriti feromone bez mirisa, lako ih mogu uočiti druge životinje, uključujući pse. Ovi feromoni nose mnoštvo informacija o mački koja ih je ostavila. The Spruce Pets ističe sposobnost feromona da otkriju:

Je li mačka muškog ili ženskog spola? Je li mačka prošla postupak kastracije ili je ostala netaknuta?
Dok je mačka odlazila od feromona, kakvo je bilo njeno prevladavajuće raspoloženje?

Po povratku kući s posla ili obavljanja obaveza, moguće je da ste nakupili razne mirise s različitih mjesta ili čak naišli na mirise drugih bića. Kada se vaša mačja družica nježno trlja o vas, vjerojatno želi prenijeti vlastiti miris na vas, u biti označavajući vas kao svoje vlasništvo. U biti, mačka poručuje drugim mačkama i životinjama: “Ovaj čovjek je u mom vlasništvu!” Ovo ponašanje služi kao teritorijalni instinkt, označavajući mačjinu želju da uspostavi duboku vezu s vama.

Iskazivanje privrženosti, trljanje glave je prevladavajuća radnja koja obično služi kao poziv na maženje kada je usmjerena prema nekoj osobi. Mačke koje traže pažnju mogu pokazivati ​​poseban oblik trljanja glave. Ako se vaš mačji prijatelj nasloni na vaše noge, ispružite ruku. Kada mačka trlja glavom o vašu ruku, vjerojatno traži vaš dodir. Ovo ponašanje često ukazuje na to da se mačka osjeća ugodno i opušteno u vašoj prisutnosti. Nadalje, to označava njihovo zadovoljstvo i ispunjenje unutar njihove okoline.

Naznake veselja i zadovoljstva mogu se primijetiti kod mačaka koje odišu samopouzdanjem i vedrinom. Opuštena mačka će imati lice bez ikakvih znakova napetosti oko očiju, ušiju ili brkova. Osim toga, mogu pokazati nekoliko ležernih treptaja, što je jasan pokazatelj povjerenja i privrženosti. Njihov govor tijela bit će opušten, a ponekad se čak mogu zavaliti na bok ili leđa, što označava osjećaj sigurnosti.

Mačke imaju još nekoliko razloga za trljanje o vaše noge.

Mačke posjeduju sposobnost zaokupiti vašu pozornost korištenjem ove posebne geste, bilo da im je namjera tražiti hranu, sudjelovati u igri ili jednostavno imati vaše društvo. Služi kao sredstvo komunikacije, dopuštajući mačkama da pokažu svoju prisutnost i da se predstave, posebno u situacijama kada su tihe ili ih je lako previdjeti.
Demonstracija vitalnosti: Upuštanje u čin trljanja također može značiti da je vaš mačji prijatelj dobrog zdravlja i pun energije. Ako primijetite prestanak ovakvog ponašanja, to može poslužiti kao pokazatelj da nešto nije u redu i potrebno je potražiti savjet veterinara.

Kada se mačka trlja o vaše noge, ona se uključuje u višestruko ponašanje koje može prenijeti različite poruke, ali u svojoj srži to je čin ljubavi i odanosti. Bilo da je to način da označi svoj teritorij, traži vašu pažnju ili jednostavno pokaže ljubav, vaša mačka izražava da se osjeća sigurno i povezano s vama. Razumijevanjem ovih gesti možete uspostaviti poboljšanu komunikaciju sa svojim mačjim društvom i ojačati svoju vezu. Ključno je uvijek paziti na ponašanje svoje mačke i osigurati da dobije ljubav i pažnju koju s pravom zaslužuje.