“U ŠKOLU DOLAZE U MINIĆIMA, SVE IM ISPADA, KRIMINAL CVETA!” Bosanka Otkriva Pravu Istinu O Životu U Švedskoj – DOŽIVELA SAM ŠOK

U mom ličnom susretu, jedna Bosanka dijeli otkriće koje otvara oči o stvarnosti života u Švedskoj: “Stižu u školu u Minićima i sve se raspliće, a kriminal napreduje!” Ovo iskustvo iz prve ruke me je potpuno zaprepastilo.

Influenserka Jasmina Stambolić, porijeklom iz Sarajeva, a trenutno živi u Švedskoj, nedavno je podijelila široko rasprostranjen Tiktok video koji opisuje njene lične susrete u Skandinaviji. Nakon što je provela značajnu količinu vremena u Švedskoj, poznatoj kao jednoj od najsretnijih nacija na svijetu, Jasminina perspektiva baca svjetlo na činjenicu da u Skandinaviji nije sve tako idilično kao što se možda čini. Iako je otkrila nekoliko neočekivanih aspekata s kojima se susrela u Švedskoj, jasno je stavila do znanja da su ova zapažanja subjektivna i da se možda ne mogu dijeliti univerzalno.

Odsustvo poštovanja unutar školskog sistema je evidentno na ovom mjestu. Nakon završene osnovne škole i dvije godine srednje škole u Sarajevu, bio sam zatečen kada sam započeo školovanje u Švedskoj. Tranzicija je bila prilično neugodna, posebno u osnovnim i srednjim školama, iako se univerzitet pokazao kao potpuno različito iskustvo.

U ovoj obrazovnoj ustanovi dozvoljeno je konzumiranje hrane, pića, pa čak i nošenje pokrivala za glavu tokom pohađanja nastave. Sloboda oblačenja u bilo koju odjeću po vlastitom izboru je također dodijeljena. Nije neuobičajeno svjedočiti djevojkama kako samouvjereno oblače minice, dozvoljavajući da njihova odjeća otkriva i prednju i stražnju stranu. Nezabrinutost oko odijevanja mi se učinila neobičnim, jer sam navikla da nosim uniformu dok sam bila u gimnaziji u Sarajevu”, rekla je.

Otkriveno joj je da se starijim osobama u Švedskoj ne pridaje mnogo pažnje ili brige. Nastavila je da prepričava nemili incident koji se dogodio u školi.

U konkretnom incidentu, bila je jedna djevojka koja je neprestano razgovarala. Učiteljica ju je više puta ukorila, ali činilo se da njegove opomene nisu imale efekta. Umorna od njegovog neprestanog grdnje, iznenada je ustala, povisila ton, psovala ga, pokupila svoje stvari i naglo izletjela iz sobe. Silina kojom je udarala po vratima odjeknula je cijelom školom, ali, prema njenom sjećanju, zapanjujuće, nikog umiješanog nije zadesila nikakva sila.

U slučaju da želite da ga udaljite iz učionice protiv njegove volje, koje mogućnosti on ima? Nema. Nebesa vam ne daju da nenamjerno zgrabite nečiju ruku i uputite ih da odu. Oni će vikati: “Ja ću podnijeti tužbu protiv tebe! Ti me napadaš!” uzviknula je.

Kako se video nastavlja, ona je podigla svijest o značajnom problemu koji muči Švedsku – kriminalu.

Iako mom gradu nedostaju mnoge pogodnosti, veći gradovi poput Stokholma i Malmea nude niz mogućnosti, posebno u područjima sa raznolikom populacijom iz različitih zemalja.

Razlozi koji stoje iza ovih pojava su složeni i zahtijevaju opširno objašnjenje. Uprkos trenutnim okolnostima, pojedinci koji ulaze u zatvorski sistem često se nađu u povoljnijem položaju nego što su bili vani, sa pristupom poboljšanim uslovima. U stvari, njihov stambeni prostor je bolji od mog. Jasmina prikladno sumira situaciju, navodeći da pojedinci mogu dobiti i 10 godina zatvora, ali često pušteni na slobodu nakon samo pet godina.