UPOZORENJA UOČI GODIŠNJIH ODMORA: Evo šta se smije ,a šta ne smije ponijeti na more

Iako nadležne institucije godišnje upozoravaju što se smije, a što ne smije prenositi preko granice, građani Bosne i Hercegovine koji putuju u susjedne zemlje, posebice Hrvatsku, često ostaju nesvjesni i suočavaju se s mogućim posljedicama visokih kazni.

Tijekom ljetne sezone, kada su granične kontrole pojačane i pojačane, Hrvatska strogo zabranjuje ulazak mesnih i mliječnih proizvoda, što znači da nije dopušteno ni nešto tako jednostavno poput sendviča s narezanim mesom ili jogurta.

Dopuštena je hrana za dojenčad u prahu, težine do dva kilograma, uz specijaliziranu dječju hranu i dijetetske proizvode na recept.

Postoji strogo ograničenje broja kutija cigareta koje se mogu unijeti preko granice u Hrvatsku, a dopuštene su najviše dvije kutije. Prekršitelji ovog pravila podliježu značajnoj kazni. Posljednji podaci pokazuju da su pojedinci iz BiH kod kojih je zatečeno šest kutija cigareta kažnjeni sa 500 eura, što je nešto manje od 1.000 KM.

Kako se navodi u priopćenju, putnicima je dopušteno prenijeti kombinaciju duhanskih proizvoda i to 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 grama duhana. No, važno je napomenuti da ukupna količina ne smije biti veća od dopuštene količine. Osim toga, putnicima je dopušteno nositi vrijedne predmete poput parfema, sve dok ukupna vrijednost ne prelazi 300 eura po putniku.

Dopušten je uvoz kruha, kolača, keksa, vafla i čokolade, a najviše dva kilograma po osobi meda, jaja i proizvoda od jaja, mesa puževa i žabljih bataka. Detaljan popis možete pronaći na službenim stranicama Carinske uprave.

Internetska stranica Uprave za neizravno oporezivanje (UIO) BiH omogućava pristup ovim informacijama, upozoravajući građane da se pripreme za putovanja u Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Tursku. Crna Gora dopušta uvoz različitih artikala, uključujući 200 cigareta ili 50 cigara ili 100 cigarilosa, jednu litru žestokih pića, dvije litre vina, svježeg voća i povrća težine do pet kilograma, te prehrambenih proizvoda za djecu.

Isključiva ovlaštenja

Pri ulasku u Srbiju dozvoljeno je unijeti osobnu prtljagu, potrebne lijekove i do 200 komada cigareta, te jedan miris ili litru alkoholnog pića. Međutim, važno je napomenuti da su za prijevoz živih životinja, sirovina životinjskog podrijetla i kućnih ljubimaca obvezne posebne dozvole.

Postoji širok spektar mogućih posljedica.

Ako fizička osoba prikriveno unese ili pokuša unijeti robu na carinsko područje EU ili ne podnese carinsku deklaraciju za komercijalnu robu ili robu koja podliježe zabrani ili ograničenju uvoza/izvoza, može biti kažnjena novčanom kaznom u rasponu od 800 KM do 25.000 KM.

Kako stoji na stranicama Carinske uprave RH, neumskim koridorom dozvoljeno je kretanje kućnih ljubimaca, ali postoje posebni propisi kojih se moraju pridržavati.