Veš će predivno da miriše i do 7 dana: Omekšivač samo ovako sipajte i nikako drugačije

Kada primijetite da vaš veš nije mirisan kao što biste željeli, prvo trebate provjeriti da li grijač vaše mašine za pranje rublja dobro radi. Ako je sve u redu sa mašinom, problem bi mogao biti negdje drugdje.

Pored neispravne mašine, postoji mogućnost da grešite prilikom pranja veša. Često se dešava da žene stavljaju previše praška ili omekšivača, što mašina ne može adekvatno isprati, pa se ovi proizvodi nakupljaju u tkanini i umjesto ugodnog mirisa dobijate nešto što podsjeća na prljavštinu.

Također, važno je razmisliti o vrsti tkanine koju perete i da li je predviđena za korištenje omekšivača. Ne sve tkanine su pogodne za omekšavanje, a posebno treba izbjegavati dodavanje omekšivača pri pranju sintetičkih materijala.

Kada je riječ o pranju teksas materijala, proizvođači jasno preporučuju da se nikada ne dodaje omekšivač. Omekšivač može izazvati širenje tkanine i ubrzanje ispiranja boje.

Ako ipak odlučite ignorisati ovu preporuku, preporučeno je pranje teksasa na intervalima od 2 do 6 mjeseci, zavisno od učestalosti nošenja i individualnih karakteristika tijela.

Nakupljena prljavština u mašini također može uzrokovati neugodan miris veša i bijele mrlje na odjeći. Da biste to izbjegli, pratite nekoliko jednostavnih koraka održavanja.

Redovno praznite mašinu nakon svakog pranja i uklonite preostali deterdžent iz gume na vratima.

Periodično sušite pregradu za deterdžent i jednom mjesečno pokrenite mašinu praznu s deterdžentom i sirćetom radi dezinfekcije.

Još jedan koristan trik je da omekšivač ne sipate odmah na početku pranja, već sačekate da mašina završi prvi ciklus pranja i tek tada dodate omekšivač. Na taj način će se više omekšivača zadržati u tkanini, pružajući duži miris. Ipak, budite oprezni jer preostali omekšivač može izazvati iritacije kože. Preporučljivo je koristiti bio omekšivače kako biste spriječili alergijske reakcije.