ZAŠTO JE TALOG KAFE PRAVO BLAGO! DVA NEVJEROVATNA NAČINA UPOTREBE!

U današnjem brzom svijetu, gdje se sve odvija brzinom munje, mnoge zaposlene domaćice ne mogu razmišljati o suvišnim stvarima u kuhinji. Posljedično, često odbacuju predmete za koje vjeruju da više nisu potrebni, nesvjesni da neki od tih predmeta još uvijek imaju potencijalnu vrijednost.

Čuda kave su bezgranična, jer ovaj omiljeni napitak ne samo da donosi radost i vitalnost, već njegovi ostaci imaju mnoštvo korisnih primjena. Umjesto da žurno bacate talog kave nakon što ste popili šalicu, dopustite mi da vam pojasnim brojne načine na koje se talog može učinkovito iskoristiti.

Mljevena kava ima sposobnost otpuštanja mirisa koji se pokazao vrlo učinkovitim u obeshrabrivanju raznih insekata u kućanstvu, uključujući ali ne ograničavajući se na mrave, komarce, puževe i žohare. Kako biste u potpunosti iskoristili prednosti ovog organskog sredstva za odvraćanje insekata, jednostavno postavite posudu prepunu taloga kave u ciljanu blizinu. Za optimalne rezultate, preporučljivo je umjesto toga koristiti fino mljevenu kavu.

Kako biste učinkovito otjerali krpelje i muhe, razmislite o dodavanju kave u šampon vašeg ljubimca. Kava posjeduje izvanredne sposobnosti neutralizacije mirisa, što je čini izvrsnim izborom za revitalizaciju unutarnjih prostora. Pojačajte aromu svog okruženja diskretnim postavljanjem mrežaste vrećice napunjene zrncima kave, primjerice ispod suvozačevog sjedala. Ova jednostavna metoda omogućuje vam da bez napora uklonite neželjene mirise bez privlačenja pozornosti. Zapamtite ove savjete kada kuhate sljedeću šalicu kave kako biste u potpunosti iskoristili potencijal taloga kave. Štoviše, Peter predlaže da, ako kanta za kompost nije dostupna, možete izravno upotrijebiti tlo kao malč za biljke koje vole kiselinu poput borovnica i ruža.

Vrtlar naglašava dobrobit korištenja ovih posebnih biljaka kao kiselog malča, budući da one posjeduju inherentnu sposobnost polaganog smanjenja pH razine tla. Kako bi se poboljšao sastav i drenaža tla, vrtlar predlaže unošenje sedimenta, iako se savjetuje oprez kako bi se spriječili problemi s kompatibilnošću s određenim biljnim sortama. Tvrdnja vrtlara pokazuje da sediment možda nije prikladan za sve biljke, budući da prekomjerno nanošenje na površinu tla može dovesti do nakupljanja finih čestica, ometajući pristup vode i zraka korijenju.

Kako bi se zaobišao ovaj problem, njegov prijedlog uključuje isključivo nanošenje taloga kave na krajnje vanjsko tlo koje okružuje označene biljke i vođenje računa o suzdržavanju od ponovljenog nanošenja. Nadalje, ključno je ravnomjerno rasporediti malč po tlu kako bi se spriječio razvoj gusto zbijenog sloja. Na kraju, postoji dodatna prednost rezidua koja bi vas mogla posebno zanimati, jer se odnosi na učinkovito upravljanje prisutnošću puževa puževa, koji predstavljaju značajan rizik za gotovo sve kultivirano povrće.

Talog od kave ima potencijal da učinkovito odbije morske puževe, kako je rekao Peter. To je zbog njihove grube konzistencije, koja može izazvati nelagodu i iritaciju u nježnim tijelima ovih puževa, obeshrabrujući ih da hodaju po tlu. Nadalje, vjeruje se da sadržaj kofeina koji se nalazi u talogu kave ima negativan učinak na puževe. Ipak, ovaj iskusni vrtlar naglašava da oslanjanje samo na talog kave možda neće biti dovoljno za potpuno odvraćanje štetnika koji proždiru biljke, te predlaže njihovu kombinaciju s dodatnim barijerama i zamkama. Valja napomenuti da će u slučaju oborina biti potrebno ponovno nanošenje taloga, ističu iz Živima.