Zmije se toliko boje ove biljke da će, ako je posadite, pobjeći i nikada se više neće vratiti …

Zmije se obično odlučuju za staništa koja su hladna, vlažna i tamna, često tražeći područja kao što su hrpe, trupci, daske, gusto grmlje ili visoka trava.

Kako bi se prisutnost zmija svela na najmanju moguću mjeru, važno je eliminirati potencijalna skrovišta koja vole i miševi i glodavci. Uklanjanjem ovih područja mogu se znatno smanjiti šanse za susret sa zmijama.

Za održavanje dobro njegovanog travnjaka važno je dosljedno kositi travu i uredno šišati sve niske živice. Osim toga, preporučljivo je naslagano kamenje i drva za ogrjev držati dalje od vrta i kuće, po mogućnosti na za to predviđenim policama. Nadalje, preporuča se čuvanje hrane za kućne ljubimce u spremnicima koji su potpuno hermetički zatvoreni.

Kako biste spriječili da se zmije infiltriraju u vaše dvorište ili vrt, preporučljivo je provesti određene izmjene koje će odvratiti ova nepoželjna stvorenja.

Kako zmije ne bi pronašle sklonište, preporučljivo je podrezati travu. Još jedna učinkovita mjera je izgradnja ograde otporne na zmije korištenjem materijala kao što su čelična mreža, plastična folija ili mreža. Kada postavljate ogradu, pazite da je u ravnini s tlom i nagnuta prema van. Ograda treba biti visoka najmanje 100 cm i imati dubinu od najmanje 120 cm.

Uključite materijale koji ometaju klizanje zmije, kao što su listovi božikovine, češeri, ljuske jaja i šljunak, stvarajući prepreku za gmaza.

Kako biste ponudili prirodno sredstvo odvraćanja, možda biste trebali razmisliti o mogućnosti uključivanja biljaka koje odbijaju zmije u vaš vrt. Neven, limunska trava i pelin nekoliko su prevladavajućih primjera koje vrijedi razmotriti.