Znate li zašto se javljaju bijele mrlje na noktima? Evo na šta vas organizam upozorava!

Naši nokti su često izloženi svakodnevnim aktivnostima, što ih čini podložnima ozljedama. Kada se to dogodi, možemo primijetiti bijele točkice ispod nokta, koje nastaju kao posljedica oštećenja ispod nokatnog ležaja.

Osim točkica, oštećenje nokta može se manifestovati i kao bijele okomite ili vodoravne linije, mrlje ili potpuni bijeli premaz nokta. Ovaj fenomen poznat je kao leukonychia ili “bijeli nokat”.

Bijele točkice mogu nastati iz različitih razloga – od jednostavnih kao što je grickanje noktiju, do ozbiljnijih slučajeva koji mogu ukazivati na zdravstvene probleme. Uobičajeni uzroci uključuju pretjerani pritisak na nokat, nošenje uske obuće ili fizičke ozljede.

Također, gljivične infekcije, posebno na noktima stopala, mogu uzrokovati žućenje ili izbjeljivanje nokta.

U nekim slučajevima, bijeli nokti mogu biti simptom određenih bolesti kao što su ekcem, dijabetes, anemija, psorijaza ili bubrežne bolesti. Također, rijetko se mogu javiti kao nuspojava određenih antibiotika ili kao znak trovanja olovom.

Većina bijelih mrlja na noktima je privremena, ali može potrajati i do šest tjedana ili više da bi se potpuno izliječile. Nokat će morati potpuno izrasti prije nego što se mrlje mogu ukloniti.

Stručnjaci predlažu različite metode kako biste privremeno sakrili bijele mrlje, poput brušenja nokta ili korištenja šarenog laka za nokte. Ako su mrlje posljedica zdravstvenih problema, važno je potražiti savjet liječnika kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i terapiju.