ZNATE LI ZAŠTO SE KOD ŽENA JAVLJAJU DLAČICE NA BRADI? Evo šta je uzrok dlakavosti lica kod žena

Unatoč prevladavajućem uvjerenju da daleke posjeduju isključivo muškarci, realnost je da ih i žene imaju na bradi, bez obzira na opću percepciju.

Dlačice na licu i tijelu prirodna su pojava kod svih žena, iako su obično sitne i blijede, što ih čini manje uočljivima. Međutim, oni s tamnijom pigmentacijom ili plavom kosom mogu imati vidljiviji problem.

Pojava gubitka kose kod žena može se pripisati čimbenicima kao što su starost ili hormonska neravnoteža, a može poslužiti i kao potencijalni pokazatelj temeljnog zdravstvenog problema ili značajnog tjelesnog poremećaja.

Medicinski izraz za prisutnost prekomjerne ili neželjene dlakavosti na tijelu i licu žene poznat je kao hirzutizam.

Brojni su čimbenici koji mogu pridonijeti njegovoj pojavi.

Godine

Nakon dostizanja starije dobi, točnije prije 80. ili 90. rođendana, postoji mogućnost razvoja brade za osobe ženskog spola. Vrijedno je napomenuti da se kod nekih žena dlake na licu mogu pojaviti u ranijoj fazi, koja se podudara s menopauzom, zbog smanjenja proizvodnje estrogena.

Geni

Ispitajte ženke unutar svoje obiteljske loze. Ako posjeduju nekoliko grmova, velika je vjerojatnost da ćete naići na sličnu sudbinu u budućnosti.

Poremećaj hormonske ravnoteže

Pretjerani rast dlaka na licu može se pripisati hormonskoj neravnoteži, što može dovesti do raznih problema. To je osobito vidljivo tijekom trudnoće, kada je hormonska aktivnost pojačana. Međutim, nema razloga za brigu, jer je ovo povećanje dlaka na licu samo privremeno.

Stanje poznato kao policistični jajnici odnosi se na prisutnost višestrukih cista na jajnicima.

Stanje koje se opisuje prilično je rašireno i ima utjecaja na funkcionalnost jajnika žene. Manifestira se kroz tri primarna pokazatelja: neredoviti menstrualni ciklus, prisutnost policističnih jajnika i višak “muških hormona”. Ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi s ovim pitanjem, preporučljivo je zakazati termin kod svog liječnika.

Medicinsko stanje poznato kao Cushingov sindrom.

Cushingov sindrom, stanje koje karakteriziraju povišene razine kortizola, može dovesti do rasta dlaka na licu. Ovaj sindrom također je povezan s dodatnim simptomima kao što su debljanje, strije, smanjena seksualna želja i smanjena snaga mišića i kostiju.

Riješenje

Ako želite ukloniti neželjene dlačice, na raspolaganju vam je nekoliko metoda – depilacija voskom, čupanje, brijanje ili lasersko uklanjanje dlačica koje nudi dugoročnije rješenje. Ako ste zabrinuti u vezi s izgledom svoje brade, savjetuje se da se posavjetujete s liječnikom koji vam može pomoći u prepoznavanju temeljnog uzroka i pružiti odgovarajuća rješenja.